Neem maatregelen in de juiste volgorde
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
06 mei 2021

Fysieke overbelasting

In de afbouwsector is fysieke (over)belasting al jarenlang een belangrijk aandachtspunt. Als werkgever moet u zorgen dat uw werknemers zo goed mogelijk beschermd worden tegen fysieke overbelasting. Maar hoe en in welke volgorde doet u dat?

Er zijn natuurlijk verschillende vormen van fysieke overbelasting, onder andere afhankelijk van welke functie iemand uitvoert. Echter voor de aanpak van elke vorm van fysieke overbelasting geldt op basis van de arbeid hygiënische strategie, een vaste volgorde. In het kort gaat dat om de onderstaande volgorde van maatregelen:

Maatregelen voorkomen overbelasting

  1. bron wegnemen: een alternatieve werkmethode zoeken, de draagafstand verkleinen of automatiseren
  2. collectieve maatregelen: het gebruik van hulpmiddelen stimuleren, zoals aangepast gereedschap of het toepassen van taakroulatie zodat de intensiteit, duur en frequentie wordt verlaagd
  3. individuele maatregelen: samenwerken met collega’s, hulp inroepen van collega’s, iets duwen in plaats van eraan trekken
  4. persoonlijke beschermingsmiddelen: speciale schoenen, hand- en polsbescherming, kniebeschermers

Benut arbocatalogus voor aanpak risico’s

Bovengenoemde maatregelen moeten in een verplichte volgorde worden uitgevoerd. Soms zal 1 maatregel alleen niet volstaan en zal er sprake zijn van een combinatie van maatregelen. Als werkgever kunt u hierbij gebruik maken van de Arbocatalogus Afbouw of de Arbocatalogus Natuursteen. Deze arbocatalogi worden op termijn geïntegreerd tot 1 Arbocatalogus Afbouw. In deze arbocatalogi zijn de verschillende functies, met daarbij de belangrijkste risico’s en maatregelen opgenomen, zodat u snel de juiste oplossing voor een risico kunt vinden, in de juiste volgorde en die dus ook aan de eisen voldoet. Maak er gebruik van.

Deel dit artikel: