Hoe duurzaam is de afbouw?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
28 november 2024

Energiebesparing begint bij de basis: de vloer

Duurzame vloeren zijn er inmiddels in allerlei soorten en maten. Stuk voor stuk met hun eigen voor- en nadelen. Magnesietvloeren, op basis van houtvezels, zijn licht en daardoor goed toe te passen in renovatieprojecten. Nadeel is dat er minder soorten isolatie onder passen dan onder bijvoorbeeld een (anhydriet) gietdekvloer. Schuimbeton wordt ook steeds vaker toegepast, maar daarvoor is een fors isolatiepakket nodig, waarvoor niet in iedere woning ruimte is. Zowel Vloerenbedrijf Traas als Solid Floors zweren daarom bij (natuur) anhydriet gietvloeren. Allebei ontwikkelden ze een innovatief concept om verduurzaming van woningen naar een hoger plan te tillen.

Warmte-accu's onder de vloer

"We zien dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zowel voor onze klanten als voor de toekomst van onze planeet", vertelt Braamse. "Bij Traas Vloeren willen we niet alleen voldoen aan de vraag naar energieefficiënte oplossingen, maar ook actief bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Het ontwikkelen van duurzame vloeren is voor ons een manier om een positieve impact te maken, zonder concessies te doen aan comfort en kwaliteit." Traas Vloeren ontwikkelde om die reden een bijzonder nieuw vloerenconcept: dekvloeren met warmte-accu’s. De warmte-accu's in de vloer werken door middel van Phase Change Materials (PCM), die warmte opslaan bij een bepaalde temperatuur en deze later weer vrijgeven. Braamse: "PCM’s, gemaakt van speciaal gemengde anorganische zouten, zijn ontworpen om warmte efficiënt op te slaan en vrij te geven door hun unieke eigenschap van faseverandering. Bij een geprogrammeerde temperatuur absorberen deze materialen warmte door van vast naar vloeibaar te transformeren en koelen zo effectief de omgeving af. Zodra de omgevingstemperatuur daalt, stollen de PCM’s en geven de opgeslagen warmte terug."

Warmtepomp

Het systeem maakt gebruik van dag- en nachttemperatuurverschillen om een stabiele en comfortabele binnentemperatuur te handhaven, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen. Het maakt de vloeren bijzonder geschikt voor woningen die gebruikmaken van een warmtepomp, omdat het helpt de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie te vergroten. Om de basis te leggen voor de uiteindelijke vloerafwerking, gebruikt Traas een anhydriet gietdekvloer. Braamse: "Dat biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele zandcementdekvloeren. Met een buigtreksterkte die wapening overbodig maakt, zorgt de anhydriet gietdekvloer voor een duurzame en stabiele basis voor verschillende vloerafwerkingen. Bovendien maakt de dunne constructie van de gietdekvloer een efficiënter gebruik van vloerverwarming mogelijk, wat resulteert in een hoger rendement en lagere energiekosten." De voordelen van de innovatieve vloeren zijn volgens Braamse enorm: “Ze reduceren het benodigde verwarmingsvermogen met 30-50 procent, terwijl het benodigde koelvermogen met 30-70 procent wordt verminderd. Dit resulteert in een energiebesparing van gemiddeld 30 procent.” Bovendien zijn de vloeren geschikt voor zowel verwarmen als koelen, wat bijdraagt aan een constante comfortabele binnentemperatuur in de woning. In de zomer kan er gebruik worden gemaakt van 'free cooling' door middel van ventilatie. Braamse: “Daarnaast hebben deze systemen veel minder onderhoud nodig dan klassieke installaties en wordt de levensduur van de installatie aanzienlijk verlengd. Door de nuttige inzet van elektrische zonne-energie wordt bovendien extra bijgedragen aan de verduurzaming.”

Totaalpakket

De toegenomen vraag naar energiebesparende vloeroplossingen bij renovaties zette Roy Giesberts van het Limburgse Solid Floors op het spoor van zijn concept Slimmevloeren.nl. Het idee achter Slimmevloeren.nl is om klanten een totaalpakket aan te bieden voor hun vloerrenovatie: van het verwijderen van de oude vloer tot het plaatsen van de nieuwe, inclusief vloerverwarming en isolatie. "We willen de klant volledig ontzorgen, zodat alles inzichtelijk is via ..n digitaal portaal," zegt Giesberts. "Wij merken dat de traditionele aannemer vaak tussen de klant en het gewenste eindresultaat staat. Met Slimmevloeren.nl zorgen we ervoor dat de klant niet te maken krijgt met verschillende partijen die elk hun eigen eisen en voorwaarden stellen." "We werken samen met betrouwbare partners door heel Nederland en onze doelstelling is om tegen het einde van 2025 met twaalf keer tien partners - in totaal 120 - ons concept door heel Nederland uit te kunnen rollen," aldus Giesberts. "Op deze manier kunnen we de krachten bundelen en gezamenlijk investeren in marketing, iets waar de kleinere bedrijven vaak niet krachtig genoeg voor zijn.

Wat maakt dit concept duurzaam?

Giesberts: "Solid Floors en de partners in Slimmevloeren.nl gebruiken natuuranhydriet, dat van zichzelf al een veel lagere milieu-impact heeft dan cementgebonden producten. Vergeleken met traditionele zandcementvloeren hebben anhydrietvloeren een veel hogere warmtegeleiding, wat ze effici.nter maakt voor vloerverwarming. Onderzoek van de Vereniging voor Gietdekvloeren wijst op het feit dat het rendement van een warmtepomp daarmee fors toeneemt. De efficiëntere warmtegeleiding en de mogelijkheid om de warmtepomp op een lagere temperatuur te laten draaien, zorgen ervoor dat de totale energiebehoefte aanzienlijk vermindert.” Daarnaast zorgt de dunnere constructie van de gietvloer voor minder materiaalgebruik, wat ook bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk. "We gebruiken slechts twee.nhalve centimeter boven de vloerverwarming in plaats van vijf. Dat scheelt materiaal en geleidt veel beter."

Kortere bouwtijd

Giesberts wijst er bovendien op dat een gietvloer recyclebaar is: "Deze vloer kan aan het einde van zijn levensduur opnieuw gebruikt worden. Verder richten we ons op het optimaliseren van de vloerverwarming en de isolatie. We bieden verschillende isolatiematerialen aan die allemaal in aanmerking komen voor subsidies, zoals schuim, PUR of EPS. Het belangrijkste is dat we een combinatie van materialen en technieken gebruiken die ervoor zorgt dat de klant uiteindelijk een lagere energierekening heeft. En we zorgen niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor een kortere bouwtijd."

Deel dit artikel: