Als een functieomschrijving uit de cao-Afbouw niet passend is
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
28 maart 2024

Bedrijfsspecifieke functieomschrijving

Wij krijgen regelmatig te horen dat een ondernemer een functiebeschrijving, zoals deze in de cao-Afbouw is benoemd, voor een werknemer niet passend vindt. De medewerker doet - soms als jaren - minder taken dan in de omschrijving vermeld staan. In sommige gevallen betaalt een werkgever dan ook minder. Dit is volgens de regels van de cao onjuist, maar wat mag er dan wel? 

Wil je een nieuwe medewerker aannemen, maar vind je de functieomschrijvingen uit de cao-Afbouw niet passend? Of krijgt een werknemer een andere functie, waarvoor geen passende functieomschrijving in de cao-Afbouw is opgenomen? Zorg er dan voor dat er een bedrijfsspecifieke functie wordt opgesteld. Dit kan op basis van artikel 41 van de cao. Deze functiebeschrijving stel je als werkgever in overleg met de werknemer op.

Natuurlijk begrijpen wij dat het voor de meeste bedrijven geen dagelijkse kost is om hierover na te denken en een eigen functieomschrijving op te stellen. NOA denkt hierover graag met je mee, om zo via de juiste weg tot maatwerk te komen.

Het is van groot belang dat in de functieomschrijving staat wat de medewerker daadwerkelijk doet en niet waar hij/zij de komende jaren naar toe gaat groeien. Kortom, als op basis van wat een werknemer nu gaat doen een functiebeschrijving niet passend is, kom dan tijdig in beweging. Dit soort zaken direct regelen, voorkomt later ‘gedoe’.

Deel dit artikel: