Regels voor isolatiebedrijven
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

BTW-regeling voor isolatiebedrijven

Het kabinet wil stimuleren dat woningeigenaren energie besparen. Daarom is er voor bepaalde isolatiewerkzaamheden een permanente lage btw-regeling op de arbeid. 

Wat zijn de regels voor isolatiebedrijven?

Voor wie:

woningen, die bedoeld zijn voor particuliere bewoning 

Wat: 

Isolatiewerkzaamheden 

Subsidie:

Verlaging BTW-tarief van 21% naar 9% voor arbeid  

Ingangsdatum regeling:

1 januari 2014

Einddatum regeling:

geen einddatum bekend 

Aanvragen:

de uitvoerder/leverancier brengt het lagere tarief in rekening 

Wat is het? 

De BTW voor het uitvoeren van een aantal isolatiewerkzaamheden van woningen is verlaagd van 21 naar 9%. Het gaat daarbij om het BTW-tarief voor arbeid. Over de materialen moet het hoge tarief van 21% worden berekend.

Waarom isoleren?

Met energiebesparende maatregelen creëert de woningeigenaar lagere maandlasten, meer wooncomfort en stijgt mogelijk de waarde van de woning. En: de woningbezitter draagt bij aan een beter klimaat! De meeste energiebesparende maatregelen verdienen zich in de loop van de tijd vanzelf weer terug, dankzij de lagere energierekening.

Wat zijn de voorwaarden voor BTW-verlaging?

De woning waaraan de isolatiewerkzaamheden worden/zijn verricht, staat in Nederland. De werkzaamheden worden/werden verricht op het moment dat de woning ouder is dan twee jaar na de eerste ingebruikneming. 

Voor welke onderdelen van de werkzaamheden geldt de BTW-verlaging?

Het verlaagde BTW-tarief is alleen van toepassing op het arbeidsloon en dus NIET op de gebruikte materialen.

Hoe kan ik de BTW-verlaging doorberekenen?

U kunt de BTW-verlaging bespreken met de woningbezitter waarbij u isolatiewerkzaamheden gaat uitvoeren/heeft uitgevoerd. U kunt het lagere BTW-tarief in de factuur verwerken, zodat de woningbezitter (uw opdrachtgever) minder hoeft te betalen.

btw-verlaging bij energiebesparende maatregelen
btw-verlaging bij energiebesparende maatregelen

Wat zijn de regels voor gepleisterde gevelisolatie?

Voor het aanbrengen van gepleisterde gevelisolatie is een aparte situatie ontstaan bij woningen ouder dan twee jaar. Daarvoor geldt het 9% tarief van stukadoorswerken. Door de nieuwe BTW-regeling voor isolatie valt de betreffende arbeid daarvan ook onder die 9% regeling, maar over de toegepaste isolatiematerialen dient u formeel het hoge tarief van 21% te berekenen.