Kritisch zorgverzekering polis checken
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
23 december 2021

Zorgverzekering tips

Tot 1 januari heeft u de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Dat kan spannend zijn. Het is sowieso goed om uw huidige polis te bekijken en aansluitend de keus te maken om te vergelijken en/of van verzekeraar te wisselen. We zetten een aantal aandachtspunten op een rij.

Eigen risico verhogen

Het minimale eigen risico bedraagt € 385,-. Dat is bij iedere verzekeraar zo. Het is wel mogelijk om het eigen risico te verhogen tot het maximum van € 885,- Dan bespaart u op de premie. Denk vooraf wel goed na of dit voor u een slimme keuze is. De poliswijzer biedt een praktisch stappenplan:

Zorgwensen bekijken

Als u nooit wat mankeert en geen gebruik maakt van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, dan hoeven aanvullende verzekeringen niet nodig te zijn. Maar… een verzekering die niet alle zorg dekt, kan heel veel hogere kosten met zich meebrengen. Denk goed na over welke zorg u wenselijk vindt mocht u die nodig hebben en check of uw verzekeraar die dekt. 

Basisverzekering

Voor alleen een basisverzekering betaalt u logischerwijs een lagere premie. Bij een natura selectief polis kunt u bijvoorbeeld alleen online uw verzekeringszaken regelen, waardoor de verzekeraar deze goedkoper kan aanbieden. Let er goed op dat zorgverzekeraars vaak contracten sluiten met zorgverleners en dat u dan alleen daar terecht kunt, tenzij u bereid bent zelf bij te betalen om naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te kunnen, maar dan is de vergoeding meestal laag. 

Gecontracteerde zorg

Zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners. Niet iedere verzekeraar heeft hetzelfde uitgebreide keuzepakket. Check eerst of de zorgverlener waar u heen wilt wel door de zorgverzekeraar is gecontracteerd. Anders kan de teleurstelling groot zijn. 

Fysiobehandelingen

Door fysiek zwaar werk of sporten kan het verstandig zijn om naast uw basisverzekering een aanvullende verzekering met een dekking voor fysiotherapie te kiezen. Afhankelijk van de verzekeraar worden een x aantal behandelingen meeverzekerd. Het heeft geen zin een hoog aantal behandelingen mee te verzekeren als u nooit bij de fysiotherapeut komt.

Tandartsverzekering

Als u aankomende jaren grote behandelingen bij de tandarts verwacht, dan is het verstandig om alvast een tandartsverzekering af te sluiten. Voor uitgebreidere tandartsverzekeringen kan een wachttijd gelden, of medische selectie. Zorgverzekeraars kunnen uw aanvraag afwijzen als u op korte termijn hoge tandartskosten verwacht. Vooruitkijken is hierbij verstandig. 

Medicijnen

Zorgverzekeraars vergoeden ook niet alle medicijnen. In de basisverzekering wordt meestal maar één medicijn vergoed en alleen het goedkoopste merk. Als u specifieke medicijnen voorgeschreven krijgt door een huisarts of specialist, kan het zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen, of dat de verzekering de medicatie geheel niet vergoed. Vraag dit daarom goed na, of vraag om een alternatief dat wél vergoed wordt en ook voor u geschikt is. 

Bril of lenzen

Besparen op je bril of lenzen. Als u brildragend bent, of lenzen heeft, maar verder geen gebruik maakt van uw aanvullende verzekering, dan kan het goedkoper zijn om de bril of lenzen zelf te betalen. Zorgverzekeraars bundelen een bril en lenzen vaak met andere dekkingen, waarvoor dan natuurlijk ook premie moet worden betaald. 

Jaarpremie

Verzekeraars bieden vaak de mogelijkheid om de premie in één keer te betalen, in plaats van maandelijks een vast bedrag. Meestal krijgt u dan korting op de premie.

U heeft nog tot 1 januari om over te stappen van zorgverzekering. Als u dat wilt, is nú het moment om dat te regelen. 

Deel dit artikel: