Nieuwe maatregel
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 maart 2021

Werken tijdens avondklok?

Sinds zaterdag 23 januari 2021 is de avondklok ingesteld. De maatregel leidt NIET tot aanpassing van ons huidige protocol Samen veilig doorwerken. Maar er zijn wel verklaringen nodig om tijdens de avondklok te reizen/werken.

We mogen gelukkig blijven doorwerken, ook tijdens de avondklok. Uiteraard blijft het van groot belang dat we dit veilig doen. Blijf daarom werken conform het huidige protocol ‘Samen veilig doorwerken' voor de bouw- en technieksector. Tijdens de avondklok zult u/zullen werknemers rekening moeten houden met het volgende:

  • De avondklok is ingegaan op zaterdag 23 januari en duurt tot 20 april 04.30 uur.
  • De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Vanaf 31 maart geldt de avondklok tussen 22.00 uur en 04.30 uur.
  • Alle vormen van werk vallen onder de uitzondering, dus niet alleen het werk in vitale processen. We kunnen blijven doorwerken tijdens de avondklok. Daarbij wordt gewerkt conform het protocol en in aanvulling hierop moet worden gereisd met benodigde verklaringen:
  • Een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijv. werkkleding is niet voldoende. De werkgever of zelfstandig ondernemer moet deze verklaring ook voor zichzelf invullen en bij zich hebben. Zowel een papieren uitdraai of opgeslagen formulier op telefoon of tablet voldoet.
  • Een Eigen verklaring avondklok: deze vult de werknemer zelf in. Voor de duur van het werk moet een werknemer deze verklaring zelf bij zich hebben. Ook ZZP-ers moeten een Eigen verklaring avondklok op zak hebben. Als ondernemer kunt u uw eigen verklaringen invullen en tekenen. Zowel een papieren uitdraai of opgeslagen formulier op telefoon of tablet voldoet.
  • Alle informatie over de avondklok vindt u op de website van Rijksoverheid. 

Uitzondering voor groepsgrootte op de werkvloer

Als voor het uitvoeren van het werk het noodzakelijk is om met meer dan 1 persoon aanwezig te zijn op een bouwplaats of in een particuliere woning, dan is dit toegestaan op basis van de uitzondering die de Rijksoverheid voor groepsgrootte op de werkvloer maakt. Kijk voor de volledige toelichting op de website van de Rijksoverheid. Ga naar de rubriek 'Regels voor groepen en aantallen'. Klik vervolgens op 'Alles in groepsverband: maximaal 2 personen' en ga naar 'Uitzonderingen op de regels voor groepsvorming'.

Reizen en quarantaine

Sinds zaterdag 23 januari is er ook een aanvulling op de verplichte negatieve PCR-test als mensen naar Nederland reizen. Men dient dan ook voor vertrek een sneltest te ondergaan die negatief moet zijn. De quarantaineperiode van 10 dagen geldt voor mensen die naar Nederland reizen. Grenswerkers zijn tot nu toe uitgezonderd van deze maatregel. Of de verscherping van de maatregel ook gevolgen heeft voor grenswerkers is nu nog niet bekend. 

Zodra de Rijksoverheid zich heeft uitgesproken over de exacte regelgeving zullen we dit nieuwsbericht uiteraard updaten. 

Kijk voor veelgestelde vragen - en de antwoorden - op Coronahelpdesk Bouw & Techniek

Deel dit artikel: