NOA Jong Talent onderzocht én ondervond…
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
06 april 2022

Wat kun je leren van een schaap?

Donderdag 24 maart kwamen een heel stel jonge ondernemers bijeen in het Gelderse Heteren. Op een idyllische binnenplaats van een boerderij stond op het rood geblokte tafelkleed de appeltaart klaar. Ernaast dartelde een nest Border Collie puppy’s in een uitloop kennel en met een kop koffie in de hand genoot iedereen van de stralende lentezon en de setting: de perfecte start van een verrassende middag!

Workshopleider en hondentrainer Serge nam ons al snel mee naar een grote weide, waarvan we het einde niet eens met het blote oog konden zien. Honderd meter verderop lag een koppeltje van 7 schapen rustig te dutten. De volledige groep werd gevraagd of we de schapen even rustig naar het midden van de wei wilden brengen, zonder ze aan te raken. Enthousiast stapten we op de schapen af om dat klusje even te klaren…

Met het zweet op het voorhoofd en de schapenstront onder de schoenen hadden we een klein kwartier later 7 opgefokte bollen wol met grote ogen bij elkaar gedreven. Hmm, dat ging niet erg soepel. Serge vroeg ons te evalueren wat er gebeurd was en hoe dit kwam: Iedereen deed zijn best, maar we hadden geen plan van aanpak doorgesproken, gingen schreeuwen en rennen toen het snelste schaap tussen de benen van een deelnemer door er snel van tussen ging, waarna de hele kudde alle kanten opvloog en we ze bij het hek terugvonden. Waarachter nog meer schapen ons stonden toe te lachen.

We spiegelden ons gedrag aan dat van de schapen en constateerden: hoe rustiger en duidelijker je zelf bent, hoe beter het schaap mee werkt. Serge liet ons vervolgens met een uiterst geconcentreerde hond zien hoe hij de kudde schapen op grote afstand moeiteloos van A naar B bracht. Met stem commando’s, maar ook met verschillende fluitsignaaltjes kon hij de Border Collie tot 20 centimeter nauwkeurig de goede kant op dirigeren. Vliegensvlug, of juist heel langzaam en beheerst sloop de kampioenshond om de kudde heen.

Onder de indruk van deze demonstratie, kregen we een nieuwe opdracht: in verschillende groepen moesten we het koppel een parcours laten lopen tussen pionnen door en ‘afleveren’ in een met hekken afgezet stukje weiland. Nog nooit hebben we met zoveel gedrevenheid een heel koppel ondernemers op een stel schapen zien afstappen. Dit varkentje, uh schaapje, gaan we zeker wassen! Als 1 hond dat kan, moeten we dat toch zeker met 10 personen tegelijk kunnen? 

Door onderling goed te communiceren, af en toe heel hard te rennen, maar verder heel rustig en duidelijk onze weg uit te stippelen, lukte het aanzienlijk beter dan bij de eerste oefening de schapen te laten doen wat we wilden. Met gepaste trots maakten we ons op voor de eindopdracht, tot we de briefing lazen: schapen om paaltjes heen laten slalommen, een rustpauze inlassen en vervolgens de kudde opsplitsen, waarbij er 4 in een trailer moesten worden geladen en 3 verderop tussen de hekken moesten worden geparkeerd. We krabden ons eens op het achterhoofd, maar er was geen tijd te verliezen, want de klok tikte. Onder tijdsdruk dreigden we toch in ons oude, drukke gedrag te vervallen, maar na het hervinden van de rust lukte het om de opdracht te voltooien. Wat een enorm leerzame ervaring: Alle deelnemers waren verbluft en aangenaam verrast door de activiteit: dit moet iedereen eens doen! Je wordt weer heel bewust van het belang van goede samenwerking en de manier waarop je met lichaamstaal communiceert. 

Daarna hadden we wel een drankje verdient. Terwijl we de nieuw aangeleerde samenwerkingstechnieken toepasten bij het bereiden van allerlei heerlijke tapas gerechtjes, werd er nog volop nagepraat. En zo leerden we dat een stel schapen voor een hele nuttige dag zorgen. 

Deel dit artikel: