"De stukadoors branche loopt gigantisch achter"
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
14 juni 2022

Waar blijven de stukadoorsbedrijven die statushouders in dienst nemen?

Daar waar begunstigend NOA-lid Opstap de afgelopen jaren veel succes boekte met het opleiden van zij-instromers en statushouders voor de schildersbranche, wil dat voor stukadoorsbedrijven niet echt vlotten. Aan geschikte kandidaten en opleidingsplaatsen bouwbreed is geen gebrek, wel aan stukadoorsbedrijven die deze mensen willen aannemen. “De stukadoors branche loopt hiermee gigantisch achter”, zegt Joey Krabben, landelijk manager HR Projecten bij Opstap. 

Meer dan 25 statushouders leidde Opstap in een speciaal opleidingstraject voor zij-instromers in de afgelopen 2 jaar op tot stukadoor niveau 2. Slechts 5 werken er nog als stukadoor, de meesten als zzp’er en niet meer bij een leerbedrijf. “Vaak hikken stukadoorsbedrijven aan tegen de kosten”, stelt  Krabben. Na het leertraject van 26 weken stromen ze in en krijgen ze betaald conform de cao. Maar blijkbaar vinden veel bedrijven dat te duur. Een andere verklaring heb ik niet voor het enorme verschil met bijvoorbeeld de schildersbranche.” Een NOA-lid uit het Oosten des lands dat in het verleden enkele zij-instromers in dienst had, ziet het anders. “Aan vakbekwaamheid lag het niet. Die jongens konden echt wel netjes werken. Maar de cultuurkloof en het verschil in werkmentaliteit waren te groot. Dat is de reden dat er geen een meer voor ons werkt.” Wat overigens niet wil zeggen dat deze afbouwer nooit meer zij-instromers of statushouders in dienst wil nemen. "Ik werk al lang samen met Opstap en als de kans zich weer voordoet wil ik het best nog eens proberen. Ook met Nederlandse jongens moet je een beetje geluk hebben. Er werkt nu een Albaniër bij ons - niet via een leertraject overigens - en die bevalt uitstekend. Maar het blijft een uitdaging om goede mensen  te vinden.” 

Leer/werktraject

Het leer/werktraject dat Opstap voor zij-instromers en statushouders heeft opgezet, heeft zich ondertussen wel degelijk bewezen. Opstap krijgt vanuit heel Nederland kandidaten toegewezen, onder andere door een convenant met het UWV, goede contacten met tal van gemeenten, Vluchtelingenwerk, regionale organisaties en verschillende vakscholen. Na een inzetbaarheidstest van een dag door een ervaren leermeester, waarbij wordt gekeken of een kandidaat geschikt en gemotiveerd is voor het leer/werk-traject, volgen 26 les weken bij een erkende vakopleiding. De kandidaten lopen in dat half jaar 3 dagen per week stage en gaan 2 dagen per week naar school. Daarna volgt een Proeve van Bekwaamheid die door Savantis wordt afge nomen in de NOA-praktijkhal in Veenendaal. Wordt die met goed gevolg afgelegd dan ontvangt de zij-instromer of  statushouder een erkend vakdiploma Stukadoor op niveau 2 en kan hij bij ieder  stukadoorsbedrijf aan de slag. “Tenminste, als er  voldoende animo zou zijn om deze mensen aan te nemen”, verzucht Krabben. 

Personeelsbankje

Om meer stukadoorsbedrijven bekend te maken met de kandidaten uit het Opstap-traject gaat NOA de komende maanden een proef doen met de zogenoemde online  personeels- en materiaalbankjes zoals die al in de hoofd-sector Plafond- & Wandmontage worden gebruikt. Dat is een online marktplaats voor beschikbaar personeel en materiaal voor NOA-leden onderling. Zodra iemand mensen zoekt of tijdelijk over heeft kan dat via dit platform worden gecommuniceerd. Opstap en NOA gaan uitpro beren of dat systeem ook is in te zetten wanneer er een goede sta-tushouder of zij-instromer in een bepaalde regio beschikbaar is. René Hoogenberk, landelijk adviseur bij Opstap: “Stuka-doren hoeven we de meeste statushouders niet te leren. Dat hebben ze in het land van herkomst vaak al geleerd. Alleen de materialen verschillen vaak, maar dat hebben ze na 26 weken ook prima onder de knie. Tot nu toe scoorden alle 25 statushouders die we hebben opgeleid hoger dan het landelijk gemiddelde tijdens het praktijkexamen.” 

Werk zat

Het Amsterdamse stukadoorsbedrijf en NOA-lid Sijne is van plan om binnenkort weer een statushouder in dienst te nemen. “Afgelopen december hebben we afscheid genomen van Youssef, een Syrische vluchteling’, vertelt eigenaar Valentin Sijne. “Die is voor zichzelf begonnen en heeft vijf jaar naar volle tevredenheid voor ons gewerkt. Natuurlijk was het in het begin soms lastig communiceren omdat je een andere taal spreekt. Maar dat is prima te doen met goede begeleiding. En hij was super gemotiveerd. We huren hem nog regelmatig in.” Sijne heeft daarnaast stukadoors en tegelzetters van Turkse en Antilliaanse afkomst in dienst. “Zolang ze maar willen werken kijk ik niet naar afkomst, kleur of diploma’s.” Soms begint er inderdaad eentje voor zichzelf, maar zo zit de markt nu eenmaal in elkaar. Daar moet je niet zo moeilijk over doen. Er is werk zat.” Subsidie heeft Sijne nog nooit gevraagd, ondanks het feit dat hij ook regelmatig jongens ‘met een rugzakje’ in dienst neemt. “Wel schrik ik soms van de discriminatie waar mijn jongens mee te maken krijgen. Vooral van instanties. Nee, nooit van klanten. Maar we zitten wel in Amsterdam hè? Daar kijkt niemand op van een kleurtje.” Sijne staat positief tegenover het leer/werktraject dat Opstap biedt. “Ik heb binnenkort een afspraak met ze. Want ik kan altijd goede mensen gebruiken. Kom maar op!”

Belangstelling?

Heb je interesse, laat onderstaand je gegevens achter:

  •  *
  • naam@bedrijf.nl
  • 06-12345678
Deel dit artikel: