Hoe voorkom je verzuim door werkstress?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
19 december 2023

Verzuim door werkstress voorkomen

Als ondernemer in de afbouw heb je je medewerkers hard nodig om je bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? Begunstigend lid ArboNed geeft tips en handvatten.

Juiste balans

Planningen in de bouwsector worden steeds krapper. Daarnaast vraagt de markt tegenwoordig een snelle levering van hoge kwaliteit tegen zo laag mogelijke kosten. Dat zorgt voor een hogere druk op de werkvloer. Om verzuim door werkstress te verminderen of te voorkomen is een juiste balans essentieel. Zorg er daarom voor dat zaken die stress veroorzaken en zaken die energie geven in balans zijn voor medewerkers. Net als een batterij moet een mens ook weer opladen.

Meer werkplezier

Herken je signalen van werkstress in je bedrijf? Ga dan het gesprek aan en kijk hoe je er samen voor kunt zorgen dat medewerkers meer plezier in het werk krijgen. Bijvoorbeeld door ze meer regelmogelijkheden te geven om hun werk aan te passen. Maar ook door waardering uit te spreken en ze het gevoel te geven echt onderdeel uit te maken van het bedrijf.

Praktische oplossingen

ArboNed helpt graag met het voorkomen van verzuim door werkstress op een manier die bij jouw bedrijf past. Dit kan door het zelf te doen met hulp van onze (online) hulpmiddelen. Of zou je liever alles uitbesteden? Ook een middenweg is mogelijk: 

  • Zelf doen: Gebruik deze praktische tips of gids om signalen van werkstress bespreekbaar te maken en samen met uw medewerkers tot een oplossing te komen.
  • Samen doen: Als je hulp kunt gebruiken bij het voorkomen van verzuim door werkstress, dan biedt Mijn Organisatie-expert van ArboNed je 2, 4 of 8 uur hulp aan van een ervaren consultant.
  • Laten doen: Ervaart je medewerker stress en/of psychische klachten? Neem dit dan serieus en schakel een bedrijfsmaatschappelijke werker of psycholoog van ArboNed in. Zij kunnen jouw medewerker coachen en samenwerken aan een betere balans.

Nog meer tips en handvaten

Ben je op zoek naar nog meer tips en handvaten om verzuim door werkstress te voorkomen? Bekijk de themapagina van ArboNed.

Deel dit artikel: