Voorstel ingediend bij Minister Koolmees
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
10 september 2020

Verzoek compensatiefonds thuisquarantaine

MKB-Nederland heeft bij minister Koolmees van SZW een voorstel ingediend voor een fonds dat werkgevers compenseert voor de loondoorbetaling van medewerkers tijdens preventieve thuisquarantaine. MKB-Voorzitter Jacco Vonhof denkt aan een regeling vergelijkbaar met die voor zwangerschapsverlof. "Bij die verlofregeling gaat het ook om mensen die niet ziek zijn, maar wel verzuimen."

Het is "oneerlijk" dat ondernemers nu eenzijdig de rekening moeten betalen voor de preventieve thuisquarantaine van medewerkers. Mensen die terugkomen uit rood of oranje vakantiegebied, mensen met milde (verkoudheids-)klachten, mensen wiens namen opkomen in bron- of contactonderzoek, voor al die groepen geldt het kabinetsadvies van tien dagen thuisblijven. "Dat is geen probleem voor mensen die thuis kunnen werken, maar dat geldt slechts voor circa de helft van alle medewerkers", aldus Vonhof.

In onze afbouwsectoren werkt het overgrote deel van alle werknemers dagelijks op een bouwplaats. In de herfst kan het aantal thuisblijvers fors toenemen, als het aantal gewone verkoudheidsklachten verder oploopt en de testcapaciteit van de GGD niet toereikend blijkt te zijn. Daarmee stijgen de kosten voor ondernemers verder, die het vaak al zwaar genoeg hebben. "Ondernemers zitten in een spagaat", vindt Vonhof. "Je wilt niet het risico lopen dat iemand met een verhoogd risico naar het werk komt en mogelijk andere collega's besmet, maar het is ook nogal wat om al die mensen te moeten doorbetalen terwijl ze niet ziek zijn. Werkgevers zijn daar ook niet voor verzekerd en ze hebben er geen enkele invloed op."

MKB-Nederland heeft ook aangedrongen op betaalbare sneltesten. Sneltesten zijn iets minder betrouwbaar dan de reguliere testen van de GGD, maar kunnen met de grotere volumes vaker worden gedaan. “Wie niet door de sneltest komt, gaat alsnog naar de GGD", meent Jacco Vonhof.

NOA houdt vinger aan de pols of minister Koolmees dit voorstel weet te concretiseren.

Deel dit artikel: