Een bron van inspiratie
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
29 maart 2021

Tech-gigant Katerra

Katerra is een Amerikaans technologie-gedreven bouwbedrijf. Het werd in 2015 opgericht door een voormalig interim CEO van Tesla. Het bedrijf wil de bouwwereld drastisch veranderen. Ze hanteren een indrukwekkende werkwijze, welke een bron van inspiratie kan zijn.

Het hoofdkantoor van Katerra is gevestigd in het Amerikaanse Californië, maar waarnaast hebben ze nog een diversiteit aan vestigingen verspreid over de USA, Azië en het Midden-Oosten. Hun doel is om het gehele bouwtraject van architectuur tot en met oplevering te bundelen. Dus inclusief productie, distributie en applicatie van materialen en componenten. Dit realiseren ze door heel veel (pre)fabricage in de fabriek. 

Vernieuwende aanpak

Het bouwbedrijf is opgericht om de bouw te helpen te transformeren door middel van technologie: in ieder proces en in elk product. Bij Katerra vinden ze stapsgewijze vooruitgang niet genoeg . Daarom biedt Katerra end-to-end bouwdiensten als één partner, met robuuste technologiesystemen die alles met elkaar verbinden. Door gebruik te maken van technologie gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw, zeggen ze in staat te zijn om de coördinatie te verbeteren vanaf de eerste projectfase tot en met de voltooiing van het gebouw. Ze ontwerpen en produceren bouwcomponenten die herhaald kunnen worden ingezet en eenvoudig kunnen worden aangebracht. Door de arbeid en afwerking in fabrieken uit te voeren in plaats op de bouwplaats wordt een grotere bouwsnelheid gerealiseerd, een consistente kwaliteit bereikt en minder afval geproduceerd. Katerra houdt de volledige controle op materialen, logistiek én arbeid. Zo kunnen ze het totale projectrisico  beperken.

Katerra heeft een immens durfkapitaal aan investeringen opgehaald en honderden projecten in allemaal verschillende staten. De eerste stappen in Europa lijken te zijn gezet, dus wellicht een partij om in de gaten te houden en de ontwikkelingen te volgen? 

Geïnteresseerd geraakt in dit bedrijf? Neem eens een kijkje hun website. Op YouTube staan ook allerlei video’s, die het bekijken waard zijn. We hebben er enkele op een rijtje gezet:

Deel dit artikel: