Knab doet jaarlijks onderzoek onder zelfstandig ondernemers naar de tarieven die ze rekenen, hoeveel uren ze declarabel vinden en hoeveel vertrouwen ze in de toekomst hebben. Het onderzoek biedt nuttige informatie voor zzp’ers en bedrijven die zz’ers inhuren. Aan de hand van het onderzoek heeft Knab ook een uurtarievenboekje uitgebracht.
Aan het begin van 2025 bedroeg het gemiddelde uurtarief van zzp’ers € 81,-. In de afgelopen twaalf maanden verhoogden zes van de tien zzp'ers hun uurtarief, gemiddeld met 10%. Dat staat opgetekend in het onderzoek van Knab, dat gebaseerd is op een enquête onder 20.000 zelfstandigen.
Het gemiddeld uurtarief kan - afhankelijk van de sector en specialisatie - fors hoger of lager uitvallen. De hoogste tarieven zijn te vinden in de IT & technologie en zakelijke dienstverlening. In deze sectoren liggen de uurtarieven vaak boven de € 100,- per uur. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich zzp’ers in de zorg en de creatieve sector. In de middenmoot bevinden zich zzp’ers in de bouw.
Het onderzoek van Knab toont ook aan dat mannen gemiddeld 9% meer per uur vragen dan vrouwen. Zzp'ers vinden het soms best lastig om een marktconform tarief te stellen. Het is belangrijk om in de berekening van je eigen uurtarief vaste kosten en verzekeringen mee te nemen. MKB Servicedesk biedt een zzp uurtarief calculator die gebruikt kan worden om ‘simplistisch’ een snel inzicht te krijgen in een passend uurtarief.
Als je bereid bent je gegevens achter te laten kun je bij Knab een uurtarievenboekje 2025 ontvangen. Daarin staan uurtarieven van 70 zzp beroepen en 330 specialisaties. Voor naleving van de wet DBA is het daarnaast belangrijk ook goed te kijken naar de geldende cao-lonen. Om niet aangemerkt te kunnen worden als schijnzelfstandige, is het onder meer belangrijk dat je jezelf niet onder het cao-loon verhuurt. Beter is het om projecten aan te nemen. Als je hier meer over wilt weten, adviseren we je de checklist voorkomen schijnzelfstandigheid te gebruiken.