‘Woonbeton komt in vele soorten en maten. Maar is niet altijd echt beton’
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
17 april 2024

Project de gevlinderde betonvloer

Niet alle projecten van Willem Designvloeren zijn zo luxe als deze bijzondere woning in Den Haag waar een inpandige garage naadloos doorloopt in de woonkamer en keuken. Maar de gevlinderde betonvloer zoals op de foto’s te zien is, is wel degelijk ook in een ‘normale’ rijtjeswoning te realiseren, vertelt directeur/eigenaar Willem van Engelenhoven. "Zeker online ontstaat nog weleens verwarring over de term ‘woonbeton’. En er bestaan nogal wat vooroordelen over een betonnen vloer. Die ontkracht ik hier graag.”

Eerst maar eens de voordelen van een gevlinderde betonvloer uit één stuk dan. “Daarop kun je de tafel dekken met een heftruck. Niet kapot te krijgen”, legt Willem uit. “Ideaal dus voor mensen met kinderen. Die kunnen zich naar hartelust uitleven.” En verder is een betonnen vloer weliswaar enorm hard, maar wel degelijk comfortabel door de prima warmteverdeling, slijtvast, energiezuinig en naadloos. Bovendien laat zo’n vloer zich makkelijk doorleggen van binnen naar buiten, iets wat tegenwoordig veel wordt gevraagd. Het aanleggen van een gevlinderde betonvloer dient zorgvuldig te gebeuren en vereist vakmanschap. Na een gedetailleerde voorbereiding, inclusief het inmeten en het overleg met aannemers en architecten, begint de constructie met het leggen van vloerverwarming en wapening. Vervolgens wordt het beton gestort en bewerkt met een vlindermachine om een glad afgewerkte toplaag te cre.ren. Dit proces resulteert in een vloer met een unieke kleurschakering en textuur, die niet te evenaren is met betonlook. 

Verschil

Want daar wil Willem ook nog iets over kwijt: betonlook. Daar is - mits goed gemaakt - helemaal niets mis mee. Willem Designvloeren verzorgt ze ook. Maar leg het verschil tussen echt beton en betonlook alstublieft wel netjes en goed uit, bepleit hij vurig. “Noem het beestje bij de naam. Omdat iedereen door Google gevonden wil worden, noemt iedereen zijn product woonbeton. Maar het ene woonbeton is het andere niet.”

Het zit als volgt...

Een gevlinderde betonvloer - waar Willem en zijn 28 medewerkers (kunstenaars noemt Willem ze zelf) er tussen de 10 en 15 per week van aanleggen - is in essentie een monolithisch, oftewel eenzijdig afgewerkte betonvloer die in de woning wordt gestort en voorzien van wapening. Oorspronkelijk toegepast als luxe druklaag van 7 tot 9 centimeter in nieuwbouwwoningen, combineert deze vloer esthetiek met functionaliteit door vaak geïntegreerd te worden met vloerverwarming en koelsystemen. Tijdens renovaties kan de dikte variëren om een constructieve rol te vervullen, met een dikte tussen 12 en 15 cm. “Vloerenbedrijven weten als geen ander dat dit andere vloeren zijn dan een epoxy/PU gietvloer in 2 kleuren, een minerale/ cementgebonden gietvloer of gesmeerde vloeren zoals betonciré, microtopping, leefbeton danwel polymeer”, stelt Willem. “Die zijn ook prachtig. Maar noem ze liever geen woonbeton. Het is dan een hele kluif om klanten goed het verschil uit te leggen.”

Duurzaam

De unieke uitstraling en duurzaamheid van gevlinderde betonvloeren onderscheiden ze van andere vloeropties. Door specifieke toevoegingen geleidt de vloer warmte efficiënter, waardoor de vloerverwarming beter presteert dan bij traditionele cementdekvloeren. Dit resulteert in een energiezuinig systeem dat de noodzaak voor vloerkoeling vermindert en een comfortabele leefomgeving creëert. Gevlinderde betonvloeren staan bekend om hun duurzaamheid en zijn bijna volledig recyclebaar. Ze vereisen minimaal onderhoud en behouden hun uitstraling door regelmatig stofvrij te maken en speciale onderhoudsmiddelen te gebruiken. “We geven onze klanten hier goede voorlichting over, want er circuleren nogal wat voorbeelden van hoe het niet moet, dat schoonmaken”, vertelt Willem. “Helaas zag ik dat óók in een eerder ledenmagazine. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes laten een residu achter op een vloer en vormen een vettige laag waardoor je steeds vaker moet schoonmaken. Op onze website bieden we hele goede, duurzame en groene producten aan die speciaal gemaakt zijn voor het schoonmaken en onderhouden van een betonnen vloer.” Het is meteen ook het belangrijkste advies dat Willem altijd aan huiseigenaren, die een gevlinderde betonvloer overwegen, meegeeft. “Mensen moeten zich laten informeren door een vakman! Ik raad ze aan naar een leverancier te gaan die zowel monolithische vloeren als betonlook verkoopt. Dan kunnen de voor- en nadelen goed worden afgewogen en kan er om referenties worden gevraagd. Beton is een natuurlijk product. Niet alles is te sturen. Ook in een houten vloer kan een noest zitten. En net als eikenhout wordt beton mooier en levendiger als het wat ouder en doorleefder is. Net als een goede wijn, leg ik dan altijd uit.”

Deel dit artikel:

Laatste nieuws