Prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
15 december 2022

Prijsplafond energie 2023

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat er tot een bepaald gebruik niet meer hoeft te worden betaald dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. 

De uitwerking van de regeling voor het tijdelijke prijsplafond is afgerond. Daarmee gaat het prijsplafond per 1 januari 2023 van start. De tarieven- en verbruiksplafonds zijn hetzelfde als eerder aangekondigd:

  • Het tijdelijke prijsplafond geldt voor heel 2023, voor alle huishoudens en andere afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet of een aansluiting op een warmtenet. 
  • Door een aanpassing aan de regeling vallen klanten van energieleveranciers zonder eigen vergunning nu ook onder het prijsplafond. 
  • De prijs- en verbruiksplafonds zijn zoals eerder aangekondigd: €1,45 per kuub (m3) gas tot een verbruik van 1200 m3; €0,40 per kilowattuur (kWh) stroom tot een verbruik van 2900 kWh; €47,38 per gigajoule (GJ) tot een verbruik van 37 GJ warmte voor huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten. 
  • Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief uit het energiecontract. Naar verwachting valt 50 tot 60 procent van de huishoudens met hun volledige energieverbruik onder het prijsplafond.

Voor een overzicht, de stand van zaken en een rekenvoorbeeld verwijzen we naar de website van Rijksoverheid. 

 

Deel dit artikel: