Organiseer preventiezorg voor alle werknemers
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
23 juli 2025

PAGO en DIA Jaarplanning

Weet jij hoe fit en gezond je werknemers zijn? En of ze tools of hulp willen om veilig te werken, plezier te hebben in wat ze doen en op tijd vooruitkijken om gezond te blijven? Door je aan te melden voor de PAGO Jaarplanning, regelt jouw arbodienst dat alle werknemers op dezelfde dag hun preventieve check en eventuele aanvullende gesprek met een arts kunnen hebben.

Motiveer jij actief je medewerkers om deel te nemen aan het PAGO/de DIA? Door dit onderzoek kijken medewerkers vroegtijdig naar signalen die in de toekomst voor klachten kunnen zorgen. Zo voorkom je niet alleen uitval, maar daag je je medewerkers ook uit om vooruit te kijken. Het welbekende PAGO is uitgebreid met een adviesgesprek waarbij wordt stilgestaan bij drie thema’s: Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit.

Het preventiezorgpakket voor werknemers

Het preventiezorgpakket wordt gefinancierd vanuit de cao en is kosteloos voor uta- en bouwplaatsmedewerkers, zo lang zij niet verzuimen. Wist je dat werknemers gebruik kunnen maken van de volgende diensten?

  • AGO-J: jongeren die voor het eerst in de bouw gaan werken, ondergaan in eerste instantie de verplichte intredekeuring. Als ze een jaar in dienst zijn, hebben ze recht op het AGO-J. De inhoud van dit onderzoek is gelijk aan het PAGO. Voor wie geen verplichte intredekeuring geldt, kan gebruikmaken van het vrijwillig intrede-onderzoek.
  • DIA: het bekende PAGO, eens per vier jaar en uitgebreid met een adviesgesprek met een DIA-adviseur van Volandis.
  • PAGO: een medische check-up door gekwalificeerde bouwartsen. Is je werknemer 40 jaar of ouder, dan wordt hij om de twee jaar uitgenodigd voor het PAGO, afgewisseld met de DIA.
  • GPO: als werknemers bepaalde risicovolle werkzaamheden verrichten, kunnen zij zich in aanvulling op de DIA of het PAGO vaker medisch laten keuren.
  • Spreekuur bouwarts: dit preventieve spreekuur is voor de werknemer die vragen of klachten over zijn gezondheid heeft en denkt dat deze verband houden met zijn werk.
  • Activiteiten en vervolgactiviteiten: bedrijfs- of werkplekonderzoek, leefstijlbegeleiding, vervolgconsulten of werkdruk-/stressbegeleiding.

Het preventiezorgpakket voor werkgevers

Medewerkers die gebruik maken van het PAGO, de DIA en eventuele aanvullende diensten zullen bewuster omgaan met hun gezondheid en veilig willen werken. Medische gegevens en ingevulde vragenlijsten van werknemers worden natuurlijk niet met de werkgever gedeeld, maar er zijn handige diensten waar je je voordeel mee kunt doen:

  • Preventiegids met geselecteerde dienstverleners. In het bedrijfs- en/of brancherapport voor werkgevers zie je welke acties je kunt ondernemen om duurzame inzetbaarheid binnen je organisatie te bevorderen. De gids staat in het werkgeversportaal mijnVolandis.
  • Je kunt kosteloos gebruikmaken van de RI&E Bouwnijverheid, het V&G-plan, beleidsplan ongewenst gedrag, toolboxen, A-bladen en adviezen.

Hoe organiseer je preventiezorg

Organiseer je preventiezorg in tien stappen:

  1. Maak een keuze uit een arbodienst voor preventiezorg.
  2. Kies uit een jaar- of kwartaalplanning. Bij een jaarplanning stem je als werkgever met de arbodienst het tijdstip af waarop de PAGO’s en DIA’s plaatsvinden. Bij een kwartaalplanning laat je als werkgever de uitvoering over aan de arbodienst.
  3. Meld je bij je arbodienst aan via een keuzeformulier. Vul het formulier aan met je keuze voor een jaar- of kwartaalplanning.
  4. Combineer GPO’s met PAGO’s, want dan is het GPO kosteloos.
  5. Maak een account aan op mijnVolandis en koppel je bedrijf.
  6. Zorg dat de arbodienst over je RI&E beschikt, eventueel aangevuld met je V&G-plan.
  7. Blijf maandelijks op de hoogte van ontwikkelingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief.
  8. Vul je HR-beleid aan met het thema ‘duurzame inzetbaarheid’. Het advies voor een duurzaam inzetbaarheidsanalysebeleid van Volandis kan hierbij helpen.
  9. Stimuleer intern deelname aan PAGO/DIA (spontaan DIAadviesgesprek is ook mogelijk).
  10. Vragen? Stel ze aan de Vraagbaak van Volandis.

Benut de beslisboom van Volandis om te checken of jij je preventiezorg optimaal hebt geregeld op https://www.volandis.nl/start

Deel dit artikel:

Laatste nieuws