Voor werknemers die hun uitkering en pensioenbedrag willen weten
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
02 juni 2021

Online rekentool zware beroepenregeling

Werknemers in de afbouw, die fysieke arbeid verrichten en daarom eerder willen stoppen met werken, kunnen gebruik maken van de zware beroepenregeling. Voordat dit besluit wordt genomen, wil een werknemer natuurlijk precies weten welk bedrag hij krijgt aan uitkering en vervolgens aan pensioen. Vrijdag 25 juni a.s. komt hiervoor een handige online rekentool beschikbaar.

Het is onder voorwaarden mogelijk om drie jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd te stoppen met werken. Vanaf dat moment krijgt de werknemer een uitkering van het O&O-fonds Afbouw tot aan zijn pensioen. Bij het bepalen van de hoogte van zijn uitkering wordt rekening gehouden met de inzet van zijn 55min-rechten. Dat lijkt een complexe rekensom. Zie hiervoor de uitleg en voorbeeld berekening in onze online kennisbank. 

Online rekentool zware beroepenregeling afbouw

Vanaf 25 juni kan een werknemer zelf via een online tool uitrekenen hoeveel pensioen hij ontvangt als hij gebruik maakt van de zware beroepenregeling. Dit kan hij doen door in te loggen via Mijn Bouwpensioen op www.bpfbouw.nl. Vervolgens vult hij zijn gegevens in. Met één druk op de knop krijgt hij te zien hoe hoog zijn uitkering is als hij vervroegd met pensioen gaat. Eenvoudig en praktisch dus! 

FAQ over zware beroepenregeling

Als de werknemer geen inloggegevens heeft, kan hij ze opvragen bij een vakbondsconsulent van het FNV of bij CNV Vakmensen. Veel gestelde vragen (met de antwoorden natuurlijk) voor zowel werknemers als werkgevers staan vermeld op www.mijnafbouw.nl/zware-beroepen-regeling. De werknemer kan zelf een aanvraag indienen voor de zware beroepenregeling bij het O&O-fonds. 

Deel dit artikel: