Simpele hand- en armgebaren maken het verschil
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
20 mei 2021

Nieuwe Bouwspraak campagne

Op een gemiddelde bouwplaats zijn tegelijkertijd heel veel verschillende ambachtsmensen aan het werk. Uit binnen- en buitenland. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, helpt het als iedereen op zijn/haar eigen veiligheid let, maar ook op die van een ander. Met simpele hand- en armgebaren kun je elkaar op gevaar attenderen, of aanwijzingen geven zonder elkaars taal te hoeven spreken. Daarvoor is in 2019 Bouwspraak in het leven geroepen en is deze maand weer een nieuwe campagne van start gegaan.

Wat is Bouwspraak 

Veel ongevallen zijn te voorkomen door betere communicatie. Heldere en eenduidige communicatie is een uitdaging als je bedenkt dat werknemers op een bouwplaats vaak last hebben van omgevingslawaai. Daarnaast is Nederlands allang niet meer de enige voertaal. En het bouwproces wordt steeds complexer. Steeds meer specialisten zijn op dezelfde plek tegelijk aan het werk. Bouwspraak is een universele ‘taal’ om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten. Door middel van simpele en herkenbare hand- en armgebaren kan iedereen met elkaar communiceren. 

Nieuwe campagne 

Om te zorgen dat Bouwspraak ook echt tussen de oren komt van iedereen die zich op een bouwplaats bevindt, worden er komende tijd twaalf korte komische video’s à la Sluipschutters gemaakt. In de filmpjes staat bouwvakker Leo Alkemade centraal. In de video’s zie je hoe Leo zijn best doet om Bouwspraak te leren, met wisselend succes en soms grote gevolgen. 

Acht talen 

Dat Bouwspraak een serieuze zaak is, zie je terug in de uitwerking van de verschillende arm- en handgebaren. Deze zijn gemaakt om collega’s te waarschuwen, aan te sturen en/of te beschermen. Bedoeld om elkaar snel en eenvoudig te attenderen op onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar achteren/voren of gehoorbescherming. Op www.bouwspraak.nl zijn de hand- en armgebaren in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar. 

Deel dit artikel: