Online checklist om cyberrisico’s in te dammen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
14 januari 2021

Nieuw instrument cyberweerbaarheid

MKB-Nederland, VNO-NCW en vakinhoudelijke experts hebben een nieuw instrument ontwikkeld om het mkb weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. De Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid, die vandaag is gelanceerd, is een online vragenlijst met elf vragen die de ondernemer laat zien welk risico zijn bedrijf loopt en welke concrete maatregelen nodig zijn.

Digitale veiligheid staat bij veel mkb-ondernemers niet bovenaan de prioriteitenlijst. Vaak ontbreekt de kennis om de digitale beveiliging goed op orde te brengen. Maar… Uit onderzoek van SIDN in juni 2020 blijkt dat 22 procent van de mkb’ers in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Het werkelijke getal ligt waarschijnlijk nog hoger.

Ellende kan groot zijn

Net als bij brand en inbraak is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor een goede digitale beveiliging van het bedrijf. Eenmaal het slachtoffer van cybercriminaliteit, zit de ondernemer in de puree. Computers zijn geblokkeerd, de volledige klantenhistorie is verdwenen en niemand kan meer bij de planning. Bedrijven die dit overkomt, kunnen volledig plat komen te liggen.

Digital Trust Center

Daarom ontwikkelden de koepelorganisaties met het Verbond van Verzekeraars en NLdigtal de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid onder aanvoering van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Daarnaast werkten ook CIO Platform Nederland, de Nationale Politie, Cyberveilig Nederland en Partnering Trust mee. Het Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid ging vandaag live via het Digital Trust Center, een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en klimaat: digitaltrustcenter.nl/risicoklasse.

Aan de slag

Met het instrument kunnen ondernemers ontdekken in welke risicoklasse hun onderneming valt door 11 vragen te beantwoorden. Daarna volgen direct de maatregelen die bij de risicoklasse passen. Ga direct naar de checklist.  

Deel dit artikel: