Beeldhouwer wint de Anne Krikke NatuursteenPenning 2024
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
20 juni 2024

Natuursteenpenning voor Joep Struyk

De Anne Krikke NatuursteenPenning is dit jaar gewonnen door beeldhouwer Joep Struyk. Het project ‘Stiltekapel Princenhage’ werd ingezonden door Karel Mul van Jérôme Petit Natuursteen uit Breda. De jury roemde het spectaculaire beeldhouwwerk, maar ook de perfecte uitvoering van de gehakte letters en het technisch vernuft van een demontabele natuurstenen graftombe.

De Anne Krikke NatuursteenPenning is een onderscheiding voor excellent vakmanschap. Deze prijs is bedoeld voor het mooiste natuurstenen werkstuk of project dat in de afgelopen periode is gemaakt. De jury van de Anne Krikke Natuursteenpenning 2024 bestond uit Jan Harder, Alex Bus en Gerard Buddingh. Zij verkozen het werk van Joep Struyk als winnaar.

De aangemelde werkstukken en projecten werden beoordeeld op hun vakkundigheid. Kernwoorden zijn Karakter - Kennis - Kracht. De vijf meter hoge marmeren boom van de Stiltekapel Princenhage in Breda voldoet zeker aan deze beschrijving. Beeldhouwer Joep Struyk is verguld met de prijs. NOA-bedrijf Jérôme Petit Natuursteen uit Breda leverde alle natuursteen voor dit project en maakte met een cnc-machine alle strakke vormen. 

Joep Struyk werkte ruim anderhalf jaar aan het project. Het is een mausoleum, welke ook als stiltekapel voor de familie kan worden gebruikt. ‘Het vakmanschap waarmee de wit marmeren boom is gemaakt, is hoog’, schrijft de jury. Het vakmanschapsoog ging met name ook uit naar de belettering die in een marmeren tombe was aangebracht. De moeilijkheidsgraad van de gehakte letters en het technisch vernuft om de tombe demontabel te maken, gaven de doorslag voor de overwinning. 

De tweede prijs ging naar Harder Natuursteen uit Hoogkarspel voor een cnc-geproduceerd keramisch aanrechtblad. De derde plaats was voor Veenstra Natuursteen uit Uithuizermeeden voor een hardstenen grafmonument, geheel met moker, beitel en luchthamer afgewerkt, geplaatst op de begraafplaats Zorgvliet in Westerveld.

Deel dit artikel: