Tijdelijke versoepeling
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
12 februari 2021

Melding onwerkbaar weer verlengd

Door de strenge vorst en de zware sneeuwval van de afgelopen dagen ontvangt het UWV veel extra meldingen van onwerkbaar weer. Om alles goed te kunnen verwerken zijn de regels voor het melden van onwerkbaar weer tijdelijk versoepeld.

Tot en met vrijdag 19 februari heeft u 24 uur de tijd om uw melding te doen, dus van 0.00 uur tot 23:59 uur. U moet wel elke dag opnieuw een melding doen, zolang er sprake is van onwerkbaar weer.

De website van het UWV had/heeft last van het grote aantal meldingen voor onwerkbaar weer (Vorst-WW) waardoor melden niet tijdig lukt. Het UWV houdt hier rekening mee en heeft de regels voor het melden dus tijdelijk versoepelt. Let er daarbij goed op dat er elke dag opnieuw een melding gedaan moet worden zolang er sprake is van onwerkbaar weer. En: Naast het melden bij het UWV (met e-Herkenning 3 of hoger) van de werknemers die wegens vorst niet kunnen werken, moet u binnen 26 weken na de eerste dag waarop uw werknemers wegens onwerkbaar weer niet hebben kunnen werken, ook de aanvraag voor de WW-uitkering hebben ingediend. Dit kunt u ook op de website van UWV doen.

eHerkenning

De melding voor onwerkbaar weer moet in het Werkgeversportaal gedaan worden. Hiervoor moet u beschikken over eHerkenning vanaf niveau 3. Heeft u die zelf niet, omdat u bijvoorbeeld uw accountant of een ander gemachtigd heeft, dan kan deze gemachtigde de melding onwerkbaar weer ook voor de werkgever doen. En voor bedrijven die een e-Herkenning 2 hebben, kunnen nu een spoedprocedure gebruiken om deze te upgraden naar niveau 3. Dat regelt u dan via uw eigen leverancier, die hierover door UWV op de hoogte is gebracht. Er wordt overigens benadrukt dat ook in de spoedprocedure de aanvraag volledig moet zijn. Dat betekent dat alle directeuren bijvoorbeeld ook moeten tekenen. En er zit een kostenverhogend aspect aan de spoedprocedure. 

UWV heeft alle uitleg voor het melden van onwerkbaar weer, de versoepeling van 8 t/m 19 februari 2021 en tips op een rijtje gezet: download het document 

Deel dit artikel: