5 & 6 november 2021
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
05 november 2021

Ledenbijeenkomst hoofdsector Natuursteen

Even leek het erop dat onze LedenTweedaagse van de hoofdsector Natuursteen niet zou doorgaan. De persconferentie werd naar voren gehaald. Gelukkig voor ons, konden we elkaar na hele lange tijd, toch eindelijk weer live ontmoeten en konden we na de fusie van het afgelopen jaar met de voormalig DI-Stonebedrijven eindelijk constructief vergaderen en onze wensen duidelijk kenbaar maken die we hebben voor onze natuursteenbranche.

Zwolle, the place to be

Grand Hotel Wientjes is een begrip in Zwolle en omstreken. De voormalige burgemeesterswoning is niet alleen al 90 jaar een heerlijk hotel om te verblijven tijdens een bezoek aan de stad. Het is dankzij haar centrale ligging (vlakbij het NS station en op loopafstand van het centrum) ook een ontmoetingsplek voor Zwolle. In deze authentieke sfeer, waar gastvrijheid tot ambacht verheven is, streken we neer. In onze comfortabele hotelkamers kwamen we helemaal tot rust. De inloop op vrijdag was beneden in de kelder van het hotel, in het sfeervolle Pothuis, vroeger bekend als dé nachtclub van Zwolle waar bijv. Herman Brood graag langs kwam. Voor ons omgetoverd tot een prachtige lunchlocatie waar we verwend werden met een uitgebreid buffet waar de meest heerlijke broodcreaties, warme snacks en toetjes stonden uitgestald. Nadat iedereen een plekje had gevonden weet je meteen, dit is waarom we samenkomen, dit is waarom de LedenTweedaagse elk jaar weer een succes is. De natuursteenbedrijven ontmoeten elkaar, praten over innovaties en allerlei zaken waar ze tegenaan lopen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Dan kun je overleggen met elkaar, fijne gesprekken voeren maar ook discussies, maar je proeft de onderlinge sfeer. En die is goed! 

Vergadering 

Terwijl de partners vertrokken naar Schouwburg Odeon voor een workshop “cocktails maken” (men kreeg natuurlijk wel een routeomschrijving mee voor de terugweg) liep de Thorbeckezaal langzaam vol met alle natuursteencollega’s. Zoals gebruikelijk is er jaarlijks een voorjaars- en najaarsvergadering voor onze leden en ondanks de COVID werden we verrast met een mooie opkomst. Dit jaar hebben we een rumoerige periode af kunnen sluiten door voortaan als één natuursteenbranche in Nederland op te trekken. Niet meer te kijken naar wat was, maar kijken hoe we nu de krachten kunnen bundelen en de behoeftes van onze leden op de best mogelijke manier handen en voeten kunnen geven. William Slotboom, voorzitter, geeft aan dat hij volgend jaar zijn bestuursfunctie vacant stelt en op zoek is naar een waardige opvolger. De voorzitter zit aan meerdere bestuurstafels waaronder cao-partijen, O&O-fonds en het BranchePlatform. Het zou fijn zijn als de passie en de bevlogenheid ook bij de nieuwe kandidaat te vinden is. Bestuurlijke ervaring is dan ook een must.

Er wordt stevig gediscussieerd over het wel of niet van belang zijn van de Begunstigende Leden die begin dit jaar zijn weggegaan bij NOA maar inmiddels weer in gesprek zijn met het bestuur om terug te keren in het belang van de sector. Ook hebben we het gehad over het belang van een goede verstandhouding met JOA, onze ondernemers van de toekomst. Er wordt gesproken over een plek die de JOA aangeboden heeft gekregen aan de bestuurstafel omdat het fijn is met elkaar in gesprek te blijven zodat we beter weten wat er speelt in de sector. De brief van de regio Noord-Holland met enkele kritische noten richting bestuurlijke zaken wordt besproken en er wordt gekeken hoe we het beste transparant en in alle openheid met elkaar in gesprek moeten blijven met tips die het bestuur ter harte neemt. De activiteiten voor het komende jaar met grootse plannen over de promotie van de natuursteen en het opzetten van een eigen natuursteenbeurs worden uitvoerig besproken. Er worden mensen gevraagd voor een aantal bestuurlijke functies zoals het sectorbestuur en de Adviesraad. De nieuwe voorzitter van NOA, John Kerstens, komt zich voorstellen aan onze leden en geeft meteen aan zeer benaderbaar te zijn als men met hem in gesprek wil. Gert van der Meulen, directeur NOA, praat ons bij over de cao-onderhandelingen en de verwachte keuzes voor de aankomende jaren. Frans Westerman, die Gert van der Meulen opvolgt, vertelt de leden dat zij vooral met vragen over cao en Arbeidsvoorwaarden bij hem terecht kunnen. Er wordt ook over het initiatief TruStone gesproken en hoe belangrijk het is dat je je daar bij aansluit. De 2 voormalig DI-Stoneleden, Lizet Vreeker en Kees Eckhardt, worden geïnstalleerd en er wordt veel gesproken over het opleiden van vakmensen. Er is werk aan de winkel, maar daar zijn ook betrokken leden bij nodig die daarmee willen helpen. Met al deze input was de vergadering na een paar uur ten einde en sloten we, met de inmiddels teruggekeerde partners, af met een borrel en voortreffelijke hapjes aan de prachtige bar van Hotel Wientjes. 

Theater De Spiegel

Met de bus en voor het hotel opgehaald rijden we naar hét theater van Zwolle “De Spiegel”, die we voor deze gelegenheid exclusief hebben afgehuurd voor onze natuursteenleden. Terwijl de dj’s rustige achtergrondmuziek draaien worden we getrakteerd op een luxe walking dinner, met een keur aan heerlijke speciaal bereide hapjes en voor ieder wat wils. Na het diner wordt iedereen verzocht in de grote zaal plaats te nemen. Even lijkt het erop of we naar een voorstelling gaan kijken, maar niks is minder waar. Het gordijn gaat langzaam open en daar, op het grote podium, staat De Grote Karaokeband en dan gaan toch echt de voetjes van de vloer. We kunnen constateren dat er onder de leden veel verborgen zangtalent is en ook niet. Het is wel verbazingwekkend hoeveel leden het toch aandurven om, samen met de liveband, vele meezingers ten gehore te brengen! 

Zaterdag 

Na een uitgebreid ontbijt in het restaurant besluiten een dertigtal enthousiaste natuursteenleden mee te gaan voor een interessante stadswandeling door de binnenstad van Zwolle met de meest luide stadsomroeper die al jaren wat prijzen heeft gewonnen door zijn ludieke maar bovenal luide manier van vertellen. Hij laat ons de geheimen van Zwolle zien, maar neemt ons ook mee langs een aantal natuurstenen werken en dat heeft zeker veel interesse onder de leden. We sluiten af met een rondleiding in het Academiehuis, bij de Grote Kerk en krijgen daarna een lunchzakje mee voor onderweg. Daarmee nemen we afscheid van elkaar en is de LedenTweedaagse ten einde. Moe maar voldaan gaan we allemaal richting huis. 

Deel dit artikel: