Let op de fiscale regels
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
01 december 2022

Kerstpakketten

De Kerstdagen komen er weer aan… Als je medewerkers een kerstpakket geeft, is het slim om hiervoor de vrije ruimte uit de werkkostenregeling te gebruiken en te letten op de btw. 

Wanneer je werknemers een kerstpakket geeft, heb je vooral te maken met de fiscale regels van de werkkostenregeling. Net als andere giften valt het kerstpakket in de vrije ruimte van de WKR. Dit is het gedeelte waar je geen loonbelasting over betaalt. Valt het pakket buiten de vrije ruimte, dan betaal je loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. 

De vrije ruimte bereken je door te kijken naar de totale loonsom. In 2022 krijg je over de eerste €400.000 1,7% vrije ruimte, daarboven krijg je 1,18%. Het kerstpakket valt in deze vrije ruimte, maar let op: ook bedrijfsuitjes en bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fietsplan en/of fitness horen daarin, dus dan kan het best flink oplopen. 

Voor het benutten van de vrije ruimte wordt door de Belastingdienst ook gelet op de redelijkheid van een gift. Het pakket mag bijvoorbeeld niet hoger dan 30% dan gebruikelijk zijn, anders wordt een loonheffing van toepassing. Dit is bijvoorbeeld het geval bij eindejaarsuitkeringen. De Belastingdienst beschouwt vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van maximaal € 2.400 per persoon per jaar als gebruikelijk. De afwijking van 30% geldt hier dan niet voor. 

Ook de omzetbelasting moet je in de gaten houden als je kerstpakketten gaat uitdelen. Kerstpakketten vallen onder de categorie giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen. Als dit in totaal niet meer dan € 227 exclusief btw is voor een werknemer in geheel 2022, dan mag de btw worden afgetrokken in de omzetbelasting.

Bron: MKB Servicedesk

Deel dit artikel: