Minister De Jonge noemt zoekgebieden
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
06 juni 2024

Grootschalige woningbouw

Voldoende woningen realiseren lukt alleen door ook de regie te hernemen op grootschalige woningbouw. Met deze zin start demissionair minister Hugo de Jonge een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer over zijn woningbouwplannen. Hij wijst daarin ook nieuwe locaties aan als ‘zoekgebieden’.

Grootschalige woningbouw kost tijd. Komende jaren zullen er zo’n 100.000 woningen per jaar moeten worden bijgebouwd. Om ook het woningtekort na 2030 aan te kunnen pakken, moeten er nu al gebieden worden aangewezen waar grootschalige woningbouw mogelijk is. Dit staat ook benoemd in het nieuwe Hoofdlijnenakkoord. Minister De Jonge wilde niet wachten op zijn opvolger, want er is geen tijd te verliezen. Daarom schetste hij in zijn Kamerbrief al allerlei ‘zoekgebieden’ voor nieuwe grote bouwlocaties.

Na 2030 moet er meer buiten de Randstad naar ruimte voor woningbouw worden gezocht. Volgens de demissionair minister kan er in de Brabantse Stedenrij, de Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen), de regio Twente, Noord-, Midden- en Zuid-Limburg (langs IC-stations) en de regio Groningen-Assen met een uitloop naar Emmen en de Friese steden flink gebouwd worden. Waar precies is nog niet geheel duidelijk. Ambtenaren zullen in die regio’s op zoek moeten, zodat dit in de definitieve Nota Ruimte kan worden gemeld. Die nota wordt in de loop van dit jaar verwacht.

Komende jaren moet er vooral gebouwd worden in de zeventien zogenaamde Novex-gebieden. Hierbij ligt de nadruk juist op de Randstad, wat tot en met 2040 zo’n 600.000 woningen moet opleveren. Binnen de Novex-gebieden zijn er 45 verschillende woningbouwlocaties aangemerkt. In zijn voortgangsbrief toont De Jonge alle aangemerkte woningbouwlocaties.

Benieuwd naar de volledige uitleg van minister De Jonge? Download de voortgangsbrief.

Bron: Voortgangsbrief grootschalige woningbouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

 

Deel dit artikel: