Wat moeten u en uw werknemer weten?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
11 februari 2021

Gevolgen pensioen bij langdurige ziekte

Als uw werknemer langdurig ziek is of arbeidsongeschikt wordt, dan heeft dit ook gevolgen voor zijn/haar pensioen. Wat moeten u en uw werknemer weten?

Werknemers in de afbouw zijn aangesloten bij bpfBOUW, het pensioenfonds voor de bouw. Als een werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt wordt, dan is dit voor beide partijen natuurlijk heel vervelend. bpfBOUW wijst er graag op dat de ziekte of arbeidsongeschiktheid nog meer gevolgen kunnen hebben:

  • Uw zieke werknemer krijgt de eerste twee jaar salaris doorbetaald. De hoogte van het salaris in deze twee jaar staat in de cao of arbeidsovereenkomst.
  • De pensioenopbouw blijft in de eerste twee jaar van ziekte gelijk aan de opbouw vóórdat uw werknemer ziek werd.
  • Na twee jaar ziekte of arbeidsongeschiktheid kijkt UWV of uw werknemer nog in staat is om te werken. Soms vindt deze UWV keuring al eerder plaats.

Voor werkgevers waarvan de werknemer onder de CAO-Afbouw of sector Natuursteen valt, geldt het volgende: In het tweede ziektejaar van de werknemer hoeft u mogelijk geen loon- en premiegegevens aan te leveren voor de BTER-regelingen. Dit noemt bpfBOUW dispensatie. Vul hiervoor het formulier melding tweede ziektejaar in en stuur het ondertekend naar premies@bpfbouw.nl. U ontvangt daarna een e-mail met informatie hoe u juist aanlevert voor deze werknemer. 

Meer gestelde vragen over ziekte, uitdiensttreding of uitkeringen vindt u op de website van bpfBOUW. 

Deel dit artikel: