Overheid onderzoekt 9% btw op arbeidsintensieve diensten
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
25 mei 2023

Evaluatie lage btw-tarief

De overheid moet regelmatig haar fiscale beleidsmaatregelen evalueren. Dan wordt bekeken of de destijds ingestelde maatregel nog wel doelmatig (efficiënt) en doeltreffend (effectief) is. Er ligt nu een flink rapport over de verlaagde btw van 9%, waar ook stukadoorswerk, schilderwerk en (gedeeltelijk) isolatiewerkzaamheden onder vallen.

De overheid heeft het bedrijf Dialogic een rapport op laten stellen, op basis waarvan de maatregel zal worden geëvalueerd. Het lage btw-tarief geldt voor uiteenlopende branches, werkzaamheden en producten. Voor de meeste branches die onder het lage btw-tarief vallen, geldt dit tarief om het leven voor Nederlandse inwoners goedkoper te maken. Voor de stukadoorsbranche werd het lage tarief in 2010 echter vooral ingevoerd om de werkgelegenheid te stimuleren en zwartwerken te verminderen. Dialogic stelt in de rapportage dat deze argumenten vandaag de dag niet of nauwelijks meer van toepassing zijn.

Ook wordt geconcludeerd dat er geen bouwcrisis meer is. Hoewel er nu aanzienlijk meer werkgelegenheid is dan in 2008, meent NOA dat het nog steeds zeer noodzakelijk is dat woningeigenaren met een verlaagd btw-tarief gestimuleerd worden stukadoors- en isolatiewerkzaamheden door een vakman uit te laten voeren. Voorzitter John Kerstens geeft er meer tekst en uitleg over in ons eerstvolgende NOA Magazine.

Zoals het er nu naar uitziet, zullen we wederom een actieve lobby moeten voeren om de overheid een andere kijk te bieden op de gestelde conclusies in het rapport. Samen met andere branches en MKB-Nederland is het overleg al opgestart om gezamenlijk op te trekken.

Deel dit artikel: