Per 1 januari 2023 verplicht minimaal energielabel C
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
17 november 2022

Energielabel C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten kantoorpanden wettelijk gezien energielabel C of hoger hebben. Als je kantoor niet aan de regels voldoet, mag je het gebouw in principe niet meer gebruiken. De verplichting om minstens energielabel C te hebben, staat in het Bouwbesluit uit 2012. 

RVO constateerde in oktober dat 50% van de kantoren in Nederland nog geen energielabel C of hoger hebben, terwijl dit vanaf 1 januari 2023 wel verplicht is. Ben je eigenaar van een kantoor met een label D t/m G? Neem dan snel stappen om jouw kantoor naar energielabel C te tillen.

Welke kantoren moeten energielabel C hebben

Een kantoorpand moet per 1 januari 2023 minstens energielabel C hebben als je voldoet aan de volgende vereisten:

  • Je bent eigenaar van het kantoorpand (geen huurder)
  • Het pand is geen monument (Rijks, provinciaal, of gemeentelijk), ook niet gedeeltelijk
  • Het kantoor wordt niet binnen twee jaar gesloopt of onteigend
  • De gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties is minstens 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het pand of panden waar het kantoorpand onderdeel van is
  • De totale oppervlakte (die gebruik wordt) is minstens 100m2 (alle kantoor- en nevenfuncties samen)

Maximaal energieverbruik

Energielabel C of beter betekent concreet dat een pand per vierkante meter maximaal 225 kWh per jaar aan primaire fossiele energie verbruikt. Een energieadviseur zal hiernaar kijken bij het vaststellen van het energielabel.

Volg de beslisboom

Energiebesparing is altijd een goed idee, maar je kunt het beste eerst checken of jouw kantoor onder de nieuwe regels valt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een handige infographic gemaakt waarmee je aan de hand van een paar vragen weet waar je aan toe bent.

Boetes en handhaving

Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijven voldoen aan de nieuwe regels. In principe moeten plaatselijke gemeentes gaan controleren en handhaven. Het is nog niet duidelijk hoe streng de nieuwe regels gehandhaafd gaan worden en of er direct boetes uitgedeeld worden als een kantoorpand niet aan de regels voldoet.  

Bron: RVO 

 

Deel dit artikel: