Elektronisch factureren volgens een standaard
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
22 juli 2021

eFactureren in de bouw

Begin deze week is de website e-facturerenindebouw.nl online gegaan. Het is een initiatief van meerdere grotere bouwers, Ketenstandaard Bouw en Techniek en branchevereniging Bouwend Nederland. Zij willen dat elektronisch factureren volgens de DICO-versie SALES005 vanaf 1 januari 2022 de nieuwe standaard wordt.

Omdat jaarlijks in de bouwsector miljoenen facturen worden verstuurd, is het idee om dit proces verder te digitaliseren een uitstekende gedachte. Vooral het verwerken van die vele facturen kost veel tijd en geld. Om dat beter, efficiënter, voordeliger én sneller te doen, stappen per 1 januari 2022 in ieder geval TBI, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Koenders Totaalbouw, Ballast Nedam, Strukton, Unica, UnifiedPost, Van Wijnen en Volker Wessels over op de DICO-standaard SALES005. De gegevens in en de indeling van de factuur staan in de DICO-versie beschreven. 

Kostenbesparend voor verzender en ontvanger

Bouwend Nederland geeft aan dat als de sector overstapt op elektronisch factureren er tussen de 20 en 50% op de verwerkingskosten wordt bespaard. Voor leveranciers is het voordeel dat facturen sneller en veilig in behandeling worden genomen. Bedrijven die producten of diensten leveren aan bouwondernemingen moeten per 1 januari 2022 gaan factureren volgens de DICO-versie.

DICO-facturen

DICO wordt al sinds 2002 ontwikkeld en beheerd door Ketenstandaard Bouw en Techniek. DICO-facturen zijn te versturen vanuit een boekhoudpakket of ERP-software, mits die daarvoor geschikt is. Veel softwareleveranciers bieden deze mogelijkheid al, of zijn die aan het ontwikkelen. Ook zijn er online services en apps. Op e-facturerenindebouw.nl staat alle informatie die nodig is om te updaten.

eFactureren moeilijk?

Volgens de initiatiefnemers is het helemaal niet moeilijk om volgens de nieuwe standaard te gaan factureren. “Als je ERP-pakket al DICO klaar is, maar je maakt nog geen gebruik van versie SALES005, is het geen wereld van verschil. Als je nu nog facturen per post verstuurt, dan gaat er in je proces natuurlijk wat meer veranderen", stelt Joppe Duindam van Bouwend Nederland. “Dat heeft dan wel als voordeel dat elektronisch factureren sneller gaat, minder kans op fouten heeft, meer veiligheid biedt en tijd en geld bespaart. Een e-factuur wordt bovendien gemiddeld zeven dagen eerder betaald dan een papieren factuur.”

Licentie of andere oplossing?

Om de DICO-standaard te gebruiken is een licentie nodig. Die licentie krijg je als deelnemer van Ketenstandaard, of je gaat facturen versturen via een online platform of een facturatie dienstverlener. Dat kost dus geld. Hoeveel precies, hangt af van de gekozen oplossing.

Deel dit artikel: