Efficiënt voor steenhouwers
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
14 september 2021

Dorpeltje.nl

Tijdens de ledenbijeenkomst van de hoofdsector Natuursteen in het voorjaar heeft Ben de Langen, van Het Steenen Huys B.V., uitgebreid gesproken over de nieuwe website Dorpeltje.nl: een handig programma voor het bestellen van o.a. dorpels en vensterbanken. 

Op 23 september 2021 wordt een eerste brainstormsessie georganiseerd bij NOA in Veenendaal om te kijken wat dit nieuwe programma precies inhoudt en wat steenhouwers hiermee kunnen, zodat de aanvoer van natuursteenwerk door derden (aannemers en particulieren) makkelijker door de natuursteenbedrijven is op te pakken. Er zijn al flink wat aanmeldingen van natuursteenbedrijven die graag aansluiten en feedback komen geven. Sommigen werkten al met het oudere programma Dorpelopmaat.nl, maar hebben ook de behoefte aan vernieuwing. Samen kunnen we nadenken over deze behoeftes. Wellicht kan ook dieper worden ingegaan op eventuele andere innovaties en hoe we dit het beste vorm kunnen geven. Ook zal er aandacht worden besteed aan het ontwikkelen van een versie voor de smartphone.

Efficiënt voor steenhouwers

De nieuwe website Dorpeltje.nl is geheel vanuit de praktijk ontwikkeld en is vooral bedoeld om de werkvoorbereiding te ontlasten. Ben zag dat de manier waarop opdrachten bij een steenhouwerij binnenkomen vaak heel divers zijn. Soms stuurt men zelfs een stuk gipsafval met een schetsje van een dorpel, waarbij je als steenhouwer goed moet doorvragen wat er nu precies staat. Ook komt het voor dat via e-mail een zipfile binnenkomt met een 20-tal PDF-documenten waarin een x-aantal raamdorpels verstopt zit. Dit soort opdrachten zijn verwarrend en kosten steenhouwers erg veel tijd. De tijdswinst moet zijn dat een opdracht zodanig wordt aangeleverd dat deze direct geschikt is voor de werkplaats en je niet hoeft uit te zoeken waar het nu precies over gaat, of wat de bedoeling is. 

 

Klantgericht

Daarbij moet de website ook een stuk duidelijker worden en voor de klant zeer gebruiksvriendelijk, met precies voldoende informatie. Hieruit is het idee geboren om klanten via internet een bestelmogelijkheid aan te bieden in de vorm van een tekening. Het product wordt dan visueel, zodat het als het ware tot leven komt. De klant (van particuliere klant tot de aannemer, maar bijvoorbeeld ook een tegelzetter) start met het aanmaken van een project. Deze projectgegevens kan het natuursteenbedrijf bijvoorbeeld ook weer gebruiken als referentie op de factuur en kiest vervolgens een onderdeel naar keuze. Bijvoorbeeld; vlakke dorpel, geprofileerde dorpel, raamdorpel, of vensterbank. Van het gekozen onderdeel wordt dan een tekening getoond met veel voorkomende maten, maar elke maat op de tekening kan worden aangepast. Steenhouwers maken immers maatwerk! Daarnaast zijn er altijd meerdere opties mogelijk; denk aan het aanbrengen van kepen en verstekken. Ook deze maten zijn weer aan te passen. Uiteraard is er ook een lijst van de materiaalsoorten waar men uit kan kiezen. 

Klik-en-klaar

Als de klant klaar is met de tekening kan de bestelling doorgezet worden naar de steenhouwerij. Het resultaat is nu 1 of meerdere tekeningen die de juiste informatie en het juiste format bevatten, met exact datgene wat je in de werkplaats van de steenhouwerij moet weten. Met format wordt o.a. bedoeld dat de langste afkort-maat van een werkstuk altijd bovenaan staat, zodat fouten met inkorten kunnen worden voorkomen. Het werk van de werkvoorbereider is nu geminimaliseerd tot het controleren van de tekeningen en het terug melden van “tekening ontvangen”. Het mooie van dit programma is dat iedere steenhouwerij de website kan personaliseren om het geheel een eigen look and feel te geven.

Deel dit artikel: