3G netwerk wordt uitgefaseerd
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
03 februari 2022

Check 3G gebruik

Vodafone stopte er in 2020 al mee, KPN doet dat 31 maart a.s. en T-Mobile heeft nog geen precieze datum genoemd, maar heeft de uitfasering ook aangekondigd: het einde van het 3G netwerk komt nabij. Tijd voor een interne check of er nog toestellen in omloop zijn die gebruikmaken van 3G. 

Tegenwoordig internetten we veel via 4G of al 5G. Want dat is sneller en stabieler. Providers zullen daarom meer en meer het 3G-netwerk uitzetten en de huidige 3G-frequenties gaan inzetten voor hun 4G en 5G netwerken. Met elkaar gebruiken we immers steeds meer data. 

Van 3G naar 2G

De toestellen die gebruikmaken van 3G vallen na het uitzetten van 3G door de provider terug naar 2G. Als je terugvalt naar 2G is de geluidskwaliteit van bellen minder goed en wordt de internetverbinding langzamer. Bellen en internetten tegelijk is dan ook niet meer mogelijk. 

Doe een check

Als je enorm gehecht bent aan je ‘oude mobieltje’, omdat die tenminste nog makkelijk in je broekzak past, dan wordt het nu toch tijd voor een check: zijn er in jouw bedrijf nog smartphones, tablets of andere apparaten die 3G gebruiken? Check niet alleen je mobieltje, maar bijvoorbeeld ook een slimme meter of alarminstallatie. 

Online toestelcheck

Er is een online check waar je op basis van een IMEI-nummer kunt bekijken of jouw mobiele telefoon geschikt is voor 4G. Naar de toestelcheck. 

Deel dit artikel: