Fiscale wijzigingen bij bedrijfsoverdracht
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
10 april 2024

Bedrijfsopvolgingsregeling versoberd

Er is nog geen goedkeuring voor, maar staatssecretaris Van Rij heeft wel plannen gemaakt om de Bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet en Wet inkomstenbelasting te wijzigen. Lees: te versoberen.

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft begin 2024 al een aanpassing doorgevoerd ten aanzien van de kwalificatie van vastgoed als ondernemersvermogen. Vastgoed, dat niet bestemd is voor eigen ondernemingsactiviteiten maar bestemd is voor verhuur aan derden, wordt niet meer gekwalificeerd voor de bedrijfsopvolgingsregeling. Tegenover deze beperking is een verruiming van de vrijstelling van het ondernemingsvermogen gezet. De vrijstelling is in 2024 verruimd naar € 1.325.253,-. In 2025 is het plan om deze vrijstelling te verruimen naar € 1.500.000,-. Dan wordt het vrijstellingspercentage over het meerdere echter verlaagd naar 75% (ipv 83%) wat het voor grotere ondernemingen minder aantrekkelijk maakt.

De bedoeling van Van Rij is om de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) in 2025 verder te versoberen. Dan wordt de beleggingsmarge afgeschaft. Dit betreft een aanpassing in de Successiewet. Ook de doorschuifregeling aanmerkelijk belang in de Inkomstenbelasting wordt voor bedrijfsopvolging afgeschaft, maar dit volgt later. Daarnaast is het plan om in 2025 zakelijk én privé aangewende bedrijfsmiddelen qua vrijstelling verder aan te scherpen.

Een ander voorstel is om de doorschuifregeling aanmerkelijk belang voor de bedrijfsopvolgingsregeling IB vanaf 2025 alleen nog open te stellen voor opvolgers van 21 jaar of ouder. Belangrijk om te melden is dat dit alleen geldt bij bedrijfsopvolging via schenking, niet bij overlijden.

De aanpassingen in de BOR kan het interessant maken om juist een schenking van de onderneming aan een opvolger vóór 2025 te doen, of juist te wachten tot de vrijstelling is opgelopen naar € 1.500.000,-. Belangrijk is om je goed te laten informeren en adviseren. Raadpleeg hiervoor je accountant. Ook ledenvoordeelpartner Olde Hartman kan hierbij begeleiden.

Deel dit artikel: