Download TBA-richtlijn 3.9
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
06 december 2023

Akoestische spuitplafonds

Er komt steeds meer vraag naar plafonds die de akoestiek van een ruimte positief beïnvloeden. Daar waar veel mensen samenkomen, in ruimtes waar men wil ontspannen of men zich juist wil concentreren, of waar veel harde materialen ieder geluid weerkaatsen, biedt een geluidsabsorberend plafond een aanzienlijk verschil. Afhankelijk van de eisen en wensen kan er grof cellulose spuitwerk worden aangebracht, of worden gekozen voor een meer esthetisch systeem van akoestische platen met een fijne, naadloze afwerking.

Er zijn ook verschillende systeemplafonds en losse panelen die specifieke oplossingen bieden voor akoestische problemen, maar we zoomen in dit artikel in op akoestisch spuitwerk. Onlangs heeft het TBA in concept een nieuw verwerkingsvoorschrift uitgebracht voor grof akoestisch spuitwerk. Het TBA ontvangt hierop graag nog feedback van bedrijven die dit spuitwerk aanbrengen. Daarnaast belichten we flinterdun open pleisterwerk dat over afgevoegde akoestische beplating wordt gespoten. Beide varianten hebben een hoog geluidsabsorberend vermogen.

Nieuw verwerkingsvoorschrift voor grof akoestisch spuitwerk

Door cellulose tegen plafonds te ‘sprayen’ wordt een hoog geluidsabsorberend plafond gerealiseerd. Een plafond dat wordt voorzien van akoestisch cellulose wordt ook wel een vlokkenplafond genoemd. Het biedt een snel aan te brengen oplossing voor galm in kantoren, bedrijfsruimtes of bijvoorbeeld een restaurant. “Omdat de relatieve luchtvochtigheid tijdens het aanbrengen van de vlokken drastisch toeneemt, is het belangrijk om van tevoren met de opdrachtgever goede afspraken te maken over de temperatuur in de ruimte; vorst is uit den boze, 18C is ideaal. Tijdens het droogproces mag de temperatuur in de ruimte niet onder de 10C zakken en moet er voldoende geventileerd worden om de droging te bevorderen. Daarbij mag er geen lucht rechtstreeks tegen het plafond worden geblazen”, legt Hermen de Hek, senior technisch adviseur van TBA uit.

In het verwerkingsvoorschrift staat ook opgetekend dat de ondergrond voldoende draagkrachtig en droog moet zijn om vlekvorming te voorkomen en om de cellulose goed te laten hechten. “Metalen delen in het plafond moeten corrosiewerend zijn behandeld, omdat er bij het aanbrengen van het spuitwerk veel vocht vrijkomt en doorslag van roestvorming natuurlijk ongewenst is”, geeft Hermen de Hek aan. “Ook staat duidelijk vermeld dat cellulose spuitwerk ondergrond volgend wordt aangebracht en dat oneffenheden groter dan 3 mm zichtbaar zullen zijn in het eindresultaat. In de richtlijn staan heldere aanbevelingen voor dilataties, detailleringen, achterhout en aandachtspunten met betrekking tot vervuiling en ventilatie. Op de laatste pagina staat vermeld hoe het aangebrachte spuitwerk moet worden beoordeeld. Zo zijn ophopingen van proppen cellulose niet toegestaan, maar moet er wel rekening mee worden gehouden dat het aanbrengen van cellulose spuitwerk handwerk is. Een handige richtlijn voor zowel de opdrachtgever als de verwerker van het akoestische systeem.”

Download TBA-richtlijn 3.9

De concept richtlijn is te downloaden op de website van tbafbouw.nl. In deze richtlijn wordt ingegaan op de klimatologische omstandigheden, verwerking en beoordeling van het eindresultaat van grof akoestisch spuitwerk. Deze richtlijn is niet van toepassing op gladgestreken celluloseplafonds. Feedback, vragen en/of opmerkingen kunnen tot eind 2023 gemaild worden naar info@tbafbouw.nl. De werkgroep beslist over de uiteindelijke inhoud van de richtlijn, waarna de definitieve versie ook van noa.nl te downloaden zal zijn.

Strakke, naadloze akoestische plafonds

Opdrachtgevers, die niet alleen hoge eisen stellen aan de akoestiek maar ook een esthetisch strak plafond willen zien, kunnen kiezen voor een systeem van akoestische platen in combinatie met ultra-fijn gespoten afwerking of akoestisch open pleisterwerk. In moderne ontwerpen - en zeker ook veel in de woningbouw - zijn open ruimtes met veel glasoppervlak en een strakke inrichting helemaal trendy. Het gevaar van een slechte akoestiek, met als gevolg een onrustige woonomgeving en een frustrerende verstaanbaarheid, ligt dan op de loer. In zo’n omgeving wil niemand wonen of werken.

Steeds vaker wordt er gelukkig al tijdens het ontwerpproces nagedacht over de akoestische eisen van een ruimte. Hoewel het Akoestisch Experience Center ook nog door heel veel mensen bezocht wordt die horendol worden van de galm in hun woning en daar dolgraag een oplossing voor vinden. NOA-ondernemer Ton Pennings kan de vraag niet bolwerken. “Mensen komen uit alle delen van het land naar ons Experience Center om te ervaren van hoeveel comfort ze kunnen genieten als ze kiezen voor een Eleganza naadloos akoestisch plafond. Ik ben daarom op zoek naar partners, die verstand hebben van akoestiek en zeer hoge kwaliteit kunnen leveren, want klanten moeten anders steeds langer wachten tot we een plafond kunnen komen maken.

“Een naadloos akoestisch spuitplafond aanbrengen werkt net even anders dan een ‘gewoon’ plafond”, legt Ton Pennings uit. Afhankelijk van de ruimte en de wensen om bijvoorbeeld leidingen en kabels weg te werken, of inbouwverlichting te plaatsen, maken we een akoestische berekening en geven aan welk opbouwsysteem daarbij past. De constructie wordt luchtdicht gemaakt en voorzien van akoestische Eleganza beplating. Dit systeem als geheel zorgt ervoor dat naast hoge geluidsabsorptie, filterverwerking uitblijft. Alle naden en schroefpunten worden in meerdere lagen gevoegd, het geheel wordt vlak geschuurd waarna de wanden worden afgeplakt en het plafondsysteem twee flinterdunne lagen akoestisch open pleister krijgt.”

Pennings heeft al meer dan 20 jaar ervaring opgedaan in naadloze akoestische systemen en is graag bereid om zijn kennis te delen. “Samen met andere leveranciers en verwerkers hebben we enkele jaren geleden de TBA richtlijn 3.7 “Verwerkingsvoorschrift voor het monteren en afwerken van naadloze akoestische plafonds” samengesteld, waarin we onder andere klimatologische omstandigheden en enkele eisen aan de verwerking hebben vastgelegd. Toen mocht ik al eens samen met Hermen de Hek van TBA ondernemers in onze showroom verwelkomen voor een cursus over akoestiek. Ik vind het geweldig dat NOA ons nu gevraagd heeft om voor komende winter mee te werken aan een mooie cursus voor het NOA Winterprogramma, helemaal in het teken van naadloze akoestische spuitplafonds.”

Cursus akoestische spuitplafonds

Belangstelling om meer te leren over akoestiek én naadloze akoestisch oplossingen? Hou dan onze nieuwsvoorziening in de gaten. Binnenkort verschijnt de online cursuscatalogus van het NOA Winterprogramma.

Deel dit artikel: