Vanaf september nieuwe vloerenopleiding
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
02 maart 2022

Aantal leerlingen afbouwopleidingen blijft groeien

De groei van het aantal leerlingen dat voor een afbouwberoep kiest, die twee jaar geleden werd ingezet, blijft zich voortzetten. Het aantal stukadoorsleerlingen blijft het grootst, maar de net gestarte plafond- en wandopleiding kan komend jaar ook uitbreiden. Ook het aantal deelnemers aan de natuursteenopleiding groeit. En vanaf september start de eerste groep leerlingen met de nieuwe vloerenopleiding. 

“De groei is vooral toe te schrijven aan de florerende economie”, denkt Ronald van Driel van Savantis. “Maar ook de Afbouwprofs-campagne werpt zijn vruchten af. Net als het goede werk van de ambassadeurs die al een paar jaar vmbo-scholen bezoeken en daar zowel leerlingen als docenten enthousiast maken voor het afbouwvak.” Van Driel heeft nog geen officiële cijfers van DUO ontvangen, maar een belrondje langs de verschillende ROC’s leert hem dat de groei ook dit jaar heeft doorgezet. “En ik hoor goede geluiden over het aantal aanmeldingen voor het komend schooljaar.” 
Ook Nick van Helvoirt, coördinator bij NOA Opleidingsbedrijf Afbouw Zuid Nederland, ziet dat afbouwopleidingen voorzichtig aan populariteit winnen. "Op de scholen die we bezoeken, zie ik dat er veel animo is voor het stukadoorsvak. Bij die bezoeken brengen we ook de afbouwprofscampagne onder de aandacht. Je merkt hierbij dat voor veel leerlingen bepaalde beroepen nog onbekend zijn. Door middel van de afbouwprofscampagne brengen we ook de plafond- en wandmonteur, vloeren- en natuursteensector onder de aandacht, waarmee we toch een stijging verwachten in de gehele afbouwbedrijfstak. Het is dan ook van belang dat bedrijven in de afbouw het contact blijven met de NOA Opleidingsbedrijven, omdat wij nauw samenwerken met ROC’s en bedrijven uit de regio. Hierdoor kunnen we blijven werven en de afbouwbedrijfstak beter kunnen voorzien van kwalitatief goede toekomstige vaklieden. Volgens van Helvoirt loopt het nog geen storm qua aanmeldingen. “Maar het begin is er, en dat is het belangrijkste. Ik merk dat veel bedrijven nog niet weten dat de opleiding er is. Ze bewust maken is dus belangrijk.” 

 Concurrentie

Van Driel onderschrijft dat. “Afbouwbedrijven zijn veel te bescheiden. Laten nog te weinig zien wat voor moois ze maken. Onze sector heeft te maken met forse concurrentie met andere sectoren die ook om jonge mensen zitten te springen. We moeten dus laten zien dat het prachtig werk is, met goede arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden. Dat betekent echter ook dat bedrijven zelf moeten investeren in opleiding en begeleiding van nieuwe aanwas. Want anders ben je jonge mensen zo weer kwijt. Ik wijs de bedrijven er dan ook op dat ze een goed inwerkprogramma moeten optuigen.” 

“Met NOA Opleidingsbedrijven kunnen we de opleidingen heel actueel en up-to-date houden omdat we nauw met bedrijven samenwerken”, vult Van Helvoirt aan. “Dat helpt om leerlingen bij de les te houden en te blijven motiveren. Niet alleen jonge aanwas, maar ook vakmensen die al langer binnen onze sector werken. Zeker bij plafond- en wandmontagebedrijven en vloerenbedrijven merk ik dat er veel belangstelling voor onze opleidingen is van mensen die zich willen laten bijscholen. 

Modulair

Dat is dan ook een belangrijke reden dat Savantis, in nauwe samenwerking met NOA en de lidbedrijven, alle opleidingen tegen het licht houdt en waar nodig vernieuwt. De plafond- en wandopleiding waarmee dit schooljaar is begonnen is daarom modulair van opzet zodat die gemakkelijk in delen gevolgd kan worden. “Ook de vloerenopleiding waarmee we in september in Helmond gaan beginnen is op die manier ingericht”, legt Van Driel uit. “Met veel instructiefilmpjes in een online leeromgeving. Zodat je niet alleen afhankelijk bent van een klaslokaal. En ook de natuursteenopleiding gaan we op die manier aanbieden.” 

Ambachtelijk werk

Want ook die laatste kan zich op een groeiende populariteit verheugen. De klas van docent Corry Kussendrager aan het ROC Midden-Nederland in Nieuwegein telt dit jaar ruim 30 leerlingen, flink meer dan in de afgelopen jaren. “Vooral de basisopleiding loopt goed”, zegt ze. “Ook met mensen die al langer bij een natuursteenbedrijf werken en zich willen laten bijspijkeren. Enigszins verrassend, maar ik merk een groeiende belangstelling voor ambachtelijk werk.” 
Van Driel bezocht onlangs een open dag van een natuursteenbedrijf en merkt dat dit kan helpen om het vak onder de aandacht van een bredere groep te brengen. “De wereld van arbeid is tegenwoordig slecht zichtbaar. Open dagen kunnen helpen. En social media natuurlijk. Dat hebben we ook gemerkt met de Afbouwprofs-campagne. Als we jongeren laten zien wat ze allemaal kunnen worden, plant je toch een zaadje.” Van Driel is dan ook verheugd dat Skills The Finals dit jaar weer gewoon doorgaat. Die beroepenwedstrijd voor mbo-scholieren vindt dit jaar plaats op 31 maart en 1 april in de Utrechtse Jaarbeurs. “We zijn daar aanwezig met alle afbouwberoepen. Natuurlijk met de traditionele stukadoorswedstrijd, maar dit jaar besteden we ook veel aandacht aan plafond- en wandmontage, vloerenleggen en natuursteen. Zichtbaar zijn helpt, dat hebben we in de afgelopen paar jaar bewezen.”