Waar gaan we bouwen? En hoe?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
17 februari 2022

Woningbouwplannen moeten openbaar worden

De woningbouwplannen van de overheid zijn deze week volop in het nieuws: wat dat betreft heeft Minister De Jonge het er op zijn nieuwe post bepaald niet makkelijker op gekregen. Want er moet volop gebouwd worden, maar waar? En hoe? RTL Nieuws maakte er een reportage over. Door onderzoek van Cobouw en Follow the Money werd er afgelopen week een motie in de Kamer aangenomen dat ‘harde en zachte’ woningbouwplannen openbaar moeten worden gemaakt. 

RTL Nieuws ging op onderzoek uit: er is aangegeven dat er dit decennium nog een miljoen woningen moeten worden gebouwd. Maar waar en hoe die dan gebouwd moeten worden, daar verschillen de meningen nogal over. Er komen steeds meer kleine huishoudens; daar zouden vooral in de stad nieuwe woningen/appartementen voor kunnen worden gebouwd op plaatsen waar nu verouderde woningen voor grotere huishoudens staan. Of worden er weilanden opgeofferd om nieuwe wijken uit de grond te stampen? Bekijk de reportage. 

Ook Cobouw en Follow the Money deden afgelopen tijd onderzoek. Want er wordt al wel tijden geroepen dat er plannen worden gemaakt, maar hoe realistisch zijn die? Uit dat onderzoek blijkt dat er de komende 15 jaar 1,2 miljoen woningen gepland staan om te bouwen, maar dat er zogenaamde harde en zachte plannen bestaan, die door gemeenten verschillend kunnen worden geïnterpreteerd. Eigenlijk is er geen goed landelijk overzicht én zijn er problemen met de plancapaciteit en administratie (te verwachten). Het onderzoek leidde tot een ingediende motie door Kamerleden Geurts van CDA, Grinwis van CU en De Groot van VVD.

Deze motie werd 15 februari in de Tweede Kamer behandeld. Gesteld werd dat elke provincie en/of gemeente woningbouwplannen anders blijkt te berekenen en dat een deugdelijk landelijk overzicht van bouwplannen ontbreekt. Ook een duidelijke definitie over wat harde en/of zachte bouwplannen nu precies zijn, is er niet. Daarom werd verzocht om die definities alsnog vast te stellen en de bouwplannen dit jaar toegankelijk te publiceren mét een volledige planningskaart voor Nederland met de reeds bekende ruimtelijke opgave tot 2050. De motie werd aangenomen, waardoor minister De Jonge ook op dit vlak aan de bak moet. De minister vindt overigens zelf ook dat er niet genoeg harde plannen zijn. De opdracht van de Kamer om het verder uit te werken, wil hij zelf ook. 

Volgens Cobouw wil minister De Jonge in maart de Nationale Woon- en Bouwagenda presenteren. Die moet verduidelijken hoe hij de woningbouw wil versnellen en hoe de woningvoorraad aan moet gaan sluiten op de woonwensen.

Deel dit artikel: