Trends en marktverwachtingen voor afbouwsectoren niet rooskleurig
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
15 februari 2024

Trendanalyse per hoofdsector

De nieuwste trendanalyses van onze Branchemonitor Afbouw zijn nu te downloaden. Helaas zijn de verwachtingen voor dit jaar en diverse marktsegmenten in 2025 niet erg gunstig. Leden kunnen de analyses met trends en verwachtingen downloaden van het besloten ledengedeelte.

Marktonderzoeksbureau Buildsight houdt in opdracht van NOA voor alle bedrijven in de verschillende afbouwsectoren bij welke ontwikkelingen er op de korte en langere termijn verwacht worden. In compacte rapportages staat opgetekend welke trends worden waargenomen in de nieuwbouw- en renovatiesector en wat hiervan per sector de gevolgen zijn.

Naast een trendanalyse voor Stukadoren & Afbouw, Natuursteen, Plafond- & Wandmontage en Vloeren- & Terrazzo is er ook een trendanalyse met algemene bouw ontwikkelingen opgesteld. Goed om mee te beginnen, want zo krijg je een actueel beeld van de Nederlandse economie, de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, hoe het er bouwbreed in Nederland voorstaat met de vergunningverlening, etc.

Trendanalyse plafond- en wandmontagebedrijven

Bedrijven in de plafond- en wandmontagesector, die zich focussen op de renovatiemarkt, moeten dit jaar rekening houden met een lichte krimp. In de nieuwbouw wordt een flinke krimp verwacht: -10% bij woningbouw en -7% in de utiliteitsbouw. Veel investeringen staan onder druk, waardoor plannen worden uitgesteld.

Trendanalyse voor vloeren- en terrazzobedrijven

Ook bedrijven in de sector Vloeren & Terrazzo moeten dit jaar rekening houden met een totale krimp van 6%. In de woningnieuwbouw wordt een daling van 8% verwacht. Als de economie zich snel herstelt, is er in 2025 in dat segment alweer groei mogelijk, maar dan moeten deze bedrijven er rekening mee houden dat nieuwbouw in de utiliteitssector met 9% krimpt.

Segmentatie voor natuursteenbedrijven

Voor de natuursteensector zijn in de trendanalyse naast woningbouw en utiliteitsbouw ook de ontwikkelingen in graven en urnen opgenomen. Daarbij is het goed om te weten dat door de toename van het aantal crematies en natuurbegrafenissen het aandeel in natuursteen afneemt. Daarnaast moet dit jaar vooral in de woningnieuwbouw rekening worden gehouden met een verwachte krimp van 13%.

Trends voor stukadoors- en afbouwbedrijven

Last but not least moeten ook stukadoors- en afbouwbedrijven in de woningnieuwbouw een verwachte krimp van 12% verwerken. Voor 2025 wordt in dit marktsegment echter wel weer een flinke groei verwacht (mits de Nederlandse economie zich vanaf Q3 herstelt). In 2025 valt juist een stevige krimp in de utiliteitsnieuwbouw te verwachten.

Branchemonitor Afbouw

Alle rapporten die Buildsight voor NOA heeft samengesteld zijn voor NOA-leden te raadplegen op het besloten ledengedeelte. In de Branchemonitor Afbouw zijn alle Trendanalyses te downloaden en kan ook het online dashboard met bouwomzet, werkvoorraad en andere cijfers worden bekeken.

Ga naar de Branchemonitor Afbouw

Deel dit artikel: