Kosten voor werkgever kunnen flink oplopen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
15 december 2020

Thuisquarantaine kost veel geld

Nu er weer redelijk veel werknemers thuis moeten blijven, omdat ze in quarantaine moeten op grond van de richtlijnen van het RIVM - terwijl ze zelf niet ziek zijn en dus normaal gesproken gewoon zouden werken, lopen de kosten voor werkgevers flink op. U moet als werkgever namelijk ‘gewoon’ het loon doorbetalen. Omdat dit soort kosten niet meteen betekenen dat er sprake is van omzetderving, zodat de werkgever mogelijk aanspraak zou kunnen maken op de zogenaamde NOW-regelingen, komt dit bij veel werkgevers als zeer oneerlijk over. 

In de ogen van NOA en vele andere brancheorganisaties is het oneerlijk dat ondernemers nu eenzijdig de rekening moeten betalen voor de preventieve thuisquarantaine van medewerkers. Mensen die terugkomen uit rood of oranje vakantiegebied, mensen met milde (verkoudheids)klachten, mensen wiens namen opkomen in bron- of contactonderzoek; voor al die groepen geldt het kabinetsadvies van tien dagen thuisblijven. Dat is geen probleem voor mensen die thuis kunnen werken, maar dat geldt slechts voor een deel van alle medewerkers.

Stijgende kosten

In onze sectoren werkt het overgrote deel van alle werknemers dagelijks op een bouw- of werkplaats. Met de huidige weersomstandigheden kan het aantal thuisblijvers fors toenemen, als het aantal gewone verkoudheidsklachten verder oploopt. Hoewel de wachttijd bij de GGD door komst van allerlei snelteststraten gelukkig steeds verder afneemt, is daarmee de kostenpost nog niet de wereld uit. Stel dat een werknemer thuis moet blijven omdat bijvoorbeeld een partner klachten heeft. Zijn partner moet zich laten testen en als dat pas de volgende dag kan, zijn er al 2 quarantaine dagen verstreken. Stel dat de testuitslag dan nog eens 48 uur later komt, dan loopt het totaal aantal dagen op naar 4. Als u en uw werknemer geluk hebben en de test blijkt negatief, dan kan de werknemer na deze 4 dagen weer aan het werk. De 4 dagen zijn echter wel gewoon kosten voor u die u nergens kunt terughalen. Daarmee stijgen de kosten voor ondernemers verder, die het vaak al zwaar genoeg hebben. Ondernemers zitten in een spagaat. U wilt niet dat iemand met een verhoogd risico naar het werk komt en mogelijk andere collega's besmet, maar het is ook nogal wat om al die mensen te moeten doorbetalen terwijl ze niet ziek zijn. U kunt zich daarvoor niet verzekeren en u heeft daar ook geen invloed op.

Betaalbare sneltesten

NOA heeft daarom samen met andere bedrijven via o.a. MKB-Nederland aangedrongen op betaalbare sneltesten. Sneltesten zijn iets minder betrouwbaar dan de reguliere testen van de GGD, maar kunnen met grotere volumes vaker worden gedaan. Als iemand niet door de sneltest heen komt, wordt de persoon alsnog doorgezonden naar de GGD. Dat iemand dan even moet wachten tot er testruimte is, is minder erg, want bij twijfel is het echt beter om thuis te blijven. Als echter blijkt dat de werknemer gewoon negatief getest heeft en op dat moment het virus niet onder de leden heeft, kan hij gewoon aan het werk. Dat zou de quarantaine tijd in dat geval beperken tot hooguit 1 dag. Ook dat kost natuurlijk geld, maar aanzienlijk minder dan dat de werknemer bijna een hele week of nog langer thuis moet blijven.

Compensatieregeling?

Omdat de werkgever de kosten van quarantaine nergens kan declareren, is aan minister Koolmees van SZW gevraagd of er geen vorm van compensatie kan komen voor deze kosten. Bijvoorbeeld vanuit een fonds. Vooralsnog is daar geen voorstel uitgekomen waar werkgevers blij van kunnen worden. De lobby voor een dergelijke compensatie loopt nog gewoon door en wordt ook ten volle door NOA ondersteund. Of dat in de nabije toekomst tot een passende oplossing gaat leiden is afwachten. NOA houdt de vinger aan de pols of minister Koolmees dit voorstel weet te concretiseren. Zodra hier iets over te melden valt, zullen wij u uiteraard zo spoedig mogelijk via onze nieuwsbrief e.d. informeren. Wij houden u op de hoogte. Bij vragen mag u natuurlijk altijd contact opnemen met ons secretariaat

Deel dit artikel: