Voorkom maandenlang wachten bij medische klachten
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
08 juni 2023

Sneldiagnostiek bij uitval

In onze sector werken veel bikkels die niet piepen over een pijntje hier of daar. Als die medewerkers op een dag aangeven dat ze niet kunnen werken, dan is er vaak écht iets aan de hand. Snelheid is dan geboden om meteen de juiste behandeling te kunnen starten. Pre-Sense, expert in het beheersen van schadelast als gevolg van verzuim, bedacht daarom het traject SnelDiagnosis.

Werknemers in de afbouw gaan niet zo snel naar de huisarts. Pre-Sense, onze partner voor verzuimmanagement, ziet veel te vaak cliënten die al veel te lang serieuze pijnklachten hebben. Dat komt enerzijds omdat ze zelf niet bij het eerste pijntje de deur van de huisarts platlopen en anderzijds omdat ze vaak nog lang moeten wachten op de behandeling van een specialist als ze écht niet meer kunnen.

In de Nederlandse zorg is het heel normaal dat je lange tijd geduld moet hebben voor je aan de beurt bent. En soms is dat prima, omdat bepaalde klachten met rust of wat oefeningen vanzelf weer verdwijnen. In die gevallen is een dure scan in het ziekenhuis en een afspraak bij een specialist die de scan moet beoordelen helemaal niet nodig. Maar helaas ziet Bernie van Megen van Pre-Sense te vaak gevallen, die langdurige uitval tot gevolg hebben. Als snel de juiste diagnose was gesteld, had zo’n traject heel anders gelopen, is de stellige overtuiging van de arbeidsdeskundige: “Omdat werknemers in de afbouw geen klagers zijn, worden hun klachten vaak onderschat. Door hun fysiek zware beroep wordt bijvoorbeeld eerst aan overbelasting gedacht. Op zich niet gek, maar ik heb inmiddels te vaak gezien dat achteraf wordt geconstateerd dat er een acuut probleem was, wat niet werd opgemerkt. Specialistische diagnostiek en behandeling kunnen héél belangrijk zijn om te voorkomen dat iets chronisch wordt. Maar ook spreek ik werkgevers met hun werknemer, die vanwege de lange wachttijden al maanden zitten te wachten op een operatie. Daarom ben ik met allemaal partijen - waar ik vanwege hun expertise graag mee samenwerk - gaan bespreken hoe we dat anders kunnen doen. Dat is gelukt! SnelDiagnostiek maakt het mogelijk dat alle betrokkenen binnen drie weken weten wat er aan de hand is en hoe dat probleem kan worden behandeld.”

Snelbehandelingstraject

Pre-Sense heeft met een samenwerkende partner een snelbehandelingstraject opgezet, waardoor lange wachttijden via de reguliere zorg aanzienlijk kunnen worden verkort:

  • De werkgever schakelt in een zo vroeg mogelijk stadium de bedrijfsarts in. Dee verwijst naar SnelDiagnosis, die op korte termijn onderzoek doet en een behandeladvies geeft.
  • Diagnostiek en behandeladvies zijn binnen drie weken helder met de daarbij behorende beperkingen, waardoor de bedrijfsarts een goede inschatting kan maken van de belastbaarheid en welke mogelijkheden er nog zijn op de werkvloer. Dat geeft helderheid en rust voor alle betrokkenen;
  • Bij kneuzing, overbelaste spier of andere niet-acute diagnose volgt passende behandelstrategie. Doorgaans is genezing binnen 6 weken realistisch;
  • Is een operatieve behandeling nodig, dan wordt doorverwezen naar samenwerkende klinieken, zoals Bergman Clinics, Xpert Kliniek of Via Sana;
  • Deze verwijzingen vallen onder verzekerde zorg en worden volledig vergoed door de ziektekostenverzekering. Is het eigen risico nog niet gebruikt, dan wordt dit vergoed. Dus als later in datzelfde kalenderjaar ook andere medische zorg nodig is, hoeft er minder te worden bijbetaald.

Advies

Voorkom dat een medewerker tussen wal en schip valt als de reguliere zorgroute wordt gevolgd. Blessures die voorkomen in de afbouwbranche zijn vaak acuut, maar niet altijd duidelijk herkenbaar en door de hoge pijngrens van werknemers kan het voorkomen dat er veel te lang wordt ‘doorgemodderd’.

Download de folder en het aanmeldformulier over Sneldiagnosis, of neem vrijblijvend contact op met Pre-Sense. Het eerste telefonische advies is geheel gratis. T 030-6624795 of e-mail.

 

Deel dit artikel: