Dave Plaggenmarsch nieuw Nederlands kampioen Stukadoren
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
30 maart 2023

Skills the Finals

Donderdag 23 en vrijdag 24 maart 2023 vonden in de RAI Amsterdam de jaarlijkse Skills the Finals plaats: een groots evenement om jongeren te inspireren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. In de beurshallen waren tal van demonstraties te bekijken, konden workshops worden gevolgd en ook waren er allemaal vakwedstrijden.

Op 23 maart openen ministers Robbert Dijkgraaf (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en minister Dennis Wiersma (minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het evenement. Jaarlijks bezoeken duizenden vmbo-leerlingen met hun docenten de vakwedstrijden, experience pleinen en stands, zodat leerkrachten en jongeren een goede indruk op kunnen doen van alle mbo-beroepsopleidingen die ze kunnen gaan volgen.

De afbouw zelf ervaren

Op het experience plein voor de afbouw had Savantis gezorgd dat leerlingen van vmbo-scholen uit het hele land konden zien hoe een terrazzovloer wordt gemaakt en hoe je in natuursteen fraaie taferelen kunt uithakken. Ook gingen honderden leerlingen in op de uitnodiging om zelf een letter in natuursteen te hakken, een systeemplafond te maken, gipsplaten te schroeven en/of de spaan ter hand te nemen. Een flinke kuip specie aan de rand van het gangpad met bordjes ”Probeer zelf een SPECIEaal stucje” trok de aandacht van vele jongens én meiden, waarna Stucgildebroeders de enthousiastelingen tips gaven en het voordeden.

Met dank aan bevlogen vakmensen

Graag bedanken we alle ondernemers en werknemers die deze dagen tot een succes maakten: dankzij hun passie voor het vak én de wijze waarop ze jongeren een geweldig leuke eerste ervaring met de afbouw gaven, werd de afbouwsector goed gepromoot. Hopelijk leidt dit weer tot nieuwe instroom op onze opleidingen tot stukadoor, natuursteenbewerker, dekvloerenlegger en plafond- en wandmonteur.

 

Nieuw Nederlands kampioen stukadoren

De vakwedstrijd stukadoren vond niet plaats tijdens de Skills, want die was een paar weken ervoor al in het scholingscentrum van ons Huis van de Afbouw gehouden. Voor de deelnemende stukadoors bleef het spannend, want pas vrijdagavond tijdens de uitreiking van de Skills werd bekend gemaakt wie de gouden, de zilveren en de bronzen medaille kreeg uitgereikt. Dave Plaggenmarsch, leerling van het ROC van Twente en werkzaam bij NOA-bedrijf Kok Afbouw Westerhaar B.V., werd uitgeroepen tot winnaar en mag zich Nederlands kampioen Stukadoren 2023 noemen. De uitslag van de beroepenwedstrijd was als volgt:

  1. Dave Plaggenmarsch - ROC van Twente
  2. Finley Prins - Drenthe College
  3. Giovanni Verhagen - Summa College
  4. Jimmy Heeren – Curio

Binnenkort in NOA Magazine meer over de nieuwe kampioen.

Winnaar Dave met zijn werkgever Klaas Kok
Winnaar Dave met zijn werkgever Klaas Kok

Mooi evenement

NOA is verheugd dat er sinds lange tijd weer meer aandacht komt voor beroepsopleidingen en vakmanschap. Op vrijdag 24 maart maakte Zijne Majesteit de Koning een rondgang langs studenten die meededen aan de wedstrijden. Willem-Alexander bezocht onder grootse publieke belangstelling de wedstrijden bloembinder, kapper, mechatronicus, schilder en tegelzetter. Ook sprak de koning met voormalig kampioenen, juryleden, docenten en wedstrijdorganisatoren.

 

Deel dit artikel: