Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
28 november 2024

Project Paleis het Loo

De volledige renovatie van Paleis Het Loo duurde vijf jaar, waarvan Schuurmans Afbouwsystemen er zo’n twee jaar bezig was om op de millimeter nauwkeurig 100.000 m2 plaatmateriaal aan te brengen in het paleis, de ondergrondse uitbreiding, Oost- en Westvleugel en de kantoorvleugel. Er werden 26 verschillende wandtypen, 18 verschillende voorzetwanden en 9 verschillende plafondopbouwen toegepast. De wispelturige planning maakte het er niet eenvoudig op, maar het eindresultaat is magnifiek. Schuurmans Afbouwsystemen won met dit project dan ook zeer terecht de Gyproc Trophy 2024.

Kosten nog moeite zijn gespaard bij de renovatie van museum Paleis Het Loo in Apeldoorn. Er werd maar liefst 5.000 m2 expositieruimte toegevoegd door een immense ondergrondse kelder te bouwen. Waar je maar kijkt, is marmer toegepast. Alle luxe natuursteen kon nauwkeurig worden geplaatst door de minutieus gemonteerde onderconstructies van NOA-bedrijf Schuurmans Afbouwsystemen B.V.

De toegang van de Oostvleugel naar de Ondergrondse (Huis van Oranje)
De toegang van de Oostvleugel naar de Ondergrondse (Huis van Oranje)

Paleis Het Loo is het grootste authentieke 17e-eeuwse paleis van het Huis van Oranje. In de loop der eeuwen heeft het paleis een rijke geschiedenis opgebouwd, omdat bewoners als Willem III, Napoleon, koningin Wilhelmina en de familie Van Vollenhoven er allemaal wat aan verbouwden. Het museum en de schitterende paleistuinen waren voor de renovatie al een bezoek waard, maar ná alle werkzaamheden en de toevoeging van een immense ‘basse-cour’ kun je er als bezoeker helemaal uren ronddwalen.

“Ik heb er als projectleider heel wat uren doorgebracht”, vertelt Rob Kreté van Schuurmans Afbouwsystemen. “Nadat alles klaar was, heeft de opzichter me nog een rondtour gegeven en de verschillende verblijven staan in mijn geheugen gegrift. Het is werkelijk waar schitterend geworden! Wel jammer dat ons werk bijna allemaal achter luxe materialen is verstopt, maar door onze toevoeging hebben we er gelukkig wel aan kunnen bijdragen dat alle zichtlijnen in het museum super strak zijn, dat materialen naadloos in elkaar overlopen en het geheel nu pure exclusiviteit uitstraalt.”

Rob is bedrijfsleider bij Schuurmans Afbouwsystemen, maar bij de start van renovatieproject Het Loo was hij er projectleider. Rob vertelt vol verve over alle ingewikkelde details, exacte maatvoering en het puzzelen naar oplossingen. “Dit project heeft me écht wel bloed, zweet en tranen gekost. De uitdagingen waar wij hier onder andere tegen aan liepen waren de lekkages in de kelderbak waardoor de planning telkens aangepast moest worden, dus ook een wisselende bezetting om de voortgang van alle overige werkzaamheden te continueren. Bovendien is de renovatie van een paleis natuurlijk anders werken dan volumebouw. Sommige monteurs vonden het prachtig; anderen vonden al dat millimeterwerk met al die detailleringen maar ingewikkeld. Omdat onze werkzaamheden in de Coronatijd vielen, was het voor mij flink passen en meten: materialen die vertraging opliepen en/of niet tijdig geleverd werden, maar ook terugloop in beschikbare vakmannen. Het was een monsterklus, maar we hebben ‘m maar mooi geklaard!”

Uitdagingen waren er tijdens deze - niet bepaald doorsnee - klus genoeg. “Bij Schuurmans hebben we het liever niet over problemen. Uitdagingen noemen we die”, legt Rob uit. “Door de Corona pandemie moesten bouwvergaderingen ineens via Teams gebeuren. Dan zat ik in mijn auto met mijn laptop op het stuur aan mijn lunch, om vervolgens de bouwplaats op te lopen en de mannen bij te praten. Als een aanpassing terug moest naar de tekentafel, kon het weken duren voor we een antwoord hadden, terwijl de werkdruk super hoog was. Ook qua techniek moesten nieuwe dingen bedacht worden. Gyproc heeft ons goed geholpen met berekeningen en de opbouw, die zowel voldeed aan de brandwerende voorschriften, als aan de kracht en stabiliteit om natuursteen beplating te kunnen bevestigen. Onze voorzetwand moest namelijk gegarandeerd 55 kg/m2 aan natuursteen kunnen dragen. Dilataties waren noodzakelijk, maar dan wel graag praktisch onzichtbaar in de tegelvoeg. We hebben veel met Aquaroc platen gewerkt, die meteen rustend op de vloer werden opgebouwd en verticaal en horizontaal werden verlijmd. Gyproc heeft gedegen onderzoek gedaan om deze voorzetwand samen te stellen en heeft uiteindelijk de juiste materialen én opbouw in een nieuwe wandcode gegoten.”

De enorme vide wand in het nieuwe museumgedeelte had nog meer uitdagingen. “Die moest halverwege naadloos en in één zichtlijn overgaan in plaatwerk met natuursteen naar een gesausde afwerking”, legt Rob uit. Vanaf de steiger was het een hele kluif om vier verdiepingen de hoogte in te bouwen zonder de zichtlijn te verstoren. Ik ben trots op onze vakmannen, want dit hebben ze geweldig secuur gedaan.”

“Ook de toiletgroepen waren een project op zichzelf”, vervolgt Rob. “De aansluitdetails en strakke maatvoering moesten een lederen afwerking van 2 millimeter dik, natuurstenen tegels én sauswerk eveneens in één zichtlijn op elkaar aan laten sluiten. De door ons gestelde kozijnen zijn vanaf de buitenzijde gezien volledig weggewerkt en letterlijk opgenomen in de wanden. Voegen van het tegelwerk moesten worden uitgelijnd en strokend zijn van wand naar vloer. Als gevolg daarvan hebben we de binnenruimten volledig op tegelmaat uitgezet en gebouwd.”

In het nieuwe gedeelte is ook van alles voor kinderen te zien én te doen, waaronder een balkonscene naspelen in "het vogelhuisje" van Schuurmans
In het nieuwe gedeelte is ook van alles voor kinderen te zien én te doen, waaronder een balkonscene naspelen in "het vogelhuisje" van Schuurmans

“En dan hadden we het vogelhuisje in de westvleugel nog”, overdenkt Rob. “Zo noemden we de overhangende ruimte, vanwaar bezoekers nu een fraai overzicht op dit gedeelte van het museum hebben. Wij moesten er voor zorgen dat de ruimte geluidsisolerend, stootbestendig en inbraakwerend werd, waarbij de schuine wanden een uitdaging vormden. De hoofd draagconstructie is een houten balklaag van 220 mm in een staalconstructie. De balkhoogte is volledig opgevuld met twee Metalstudframes waarvan er één is voorzien van 75 mm Isover glaswolisolatie. Beide frames zijn voorzien van een dubbele laag Habito van 12,5 mm waarbij deze beide lagen beplating aan onder- en bovenzijde over de balklaag zijn doorgezet, met een totale opbouw van 270 mm tot gevolg. Het geheel werd gemonteerd conform WK2 eisen, waarbij we rekening moesten houden met aangepaste schroefafstanden voor de eerste en tweede plaatlaag.”  

Op dit project waren deskundige maatvoerders heel belangrijk. “En wat was ik blij met onze eigen werkplaats, waar we geavanceerde CNC- en zaagmachines hebben”, vertelt Rob. “Want voor alle inbouw van de brandslaghaspelkasten hebben we prefab ombouwen gemaakt. Hierdoor konden beeldbepalende tegels tot op de millimeter nauwkeurig gezet worden. Omdat er vooraf weinig was uitgetekend, hebben we in de werkplaats vaak op het laatste moment houten hulpconstructies bedacht en kunnen maken. Zonder eigen werkplaats hadden we dit nooit zo snel voor elkaar gekregen. Ook alle basisconstructies van de lichtlijnen in de plafonds hebben we bijvoorbeeld prefab in eigen beheer gemaakt en aangebracht. Ik kan iedereen - maar zeer zeker vakbroeders - aanraden om Het Loo te bezoeken; je kijkt er je ogen uit, zeker als je naast de museumcollectie ook nog op alle technische snufjes en bouwdetailleringen let.”

De zitkamer van Koningin Wilhelmina is in het museum te bezichtigen.
De zitkamer van Koningin Wilhelmina is in het museum te bezichtigen.
V.l.n.r. Tom van Engelen (Gyproc), Jean-Philip Becht, Toon van den Aker en Rob Kreté (Schuurmans) en juryvoorzitter Jos Lichtenberg na uitreiking van de Gyproc Trophy 2024
V.l.n.r. Tom van Engelen (Gyproc), Jean-Philip Becht, Toon van den Aker en Rob Kreté (Schuurmans) en juryvoorzitter Jos Lichtenberg na uitreiking van de Gyproc Trophy 2024

Over Schuurmans Afbouwsystemen

Schuurmans Afbouwsystemen B.V. uit Vught heeft voor de transformatie van Museum Paleis het Loo de Nationale Gyproc Trophy 2024 gewonnen. In april 2025 maken ze in Parijs met dit project kans om de Internationale Gyproc Trophy te winnen. Schuurmans Afbouwsystemen B.V. begon in 1965 als tegelzettersbedrijf en is vandaag de dag uitgegroeid tot een betrouwbare allrounder, met specialisatie op het gebied van metalstud wand- en plafondsystemen, Estrichvloeren en tegelwerk.

Fotografie: Paleis het Loo

Deel dit artikel: