“Als het interieur een verhaal vertelt…”
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
06 december 2023

Project De Schoolmeester

De Klaas de Vriesschool in Gouda werd in 2021 omgebouwd tot 17 fraaie stadsappartementen. Ieder leslokaal werd een woning. De nieuwe bewoners van een van de loftwoningen wilden iets speciaals doen met hun interieur en schakelden Jacqueline Vink Interieur- en Lichtontwerp in. Door een goede samenwerking met NOA-ondernemer Pascal Lindhout werd in overleg gekozen voor een gedurfde combinatie van bakstenen met decoratief stucwerk. We spreken Pascal en Jacqueline over dit project én hun samenwerking.

De Klaas de Vriesschool werd in 1884 gebouwd en veel Gouwenaars hebben er in hun jonge jaren op school gezeten. De school is een gemeentelijk monument met veel authentieke details in neorenaissance stijl. De school is onderdeel van het Weeshuiscomplex: een verzameling unieke historische panden in het oude centrum van Gouda, vlak naast de Sint Janskerk. De nieuwe eigenaren, die een van de hoekwoningen van het nieuwe appartementencomplex wisten te bemachtigen, wilden graag iets speciaals met hun interieur doen. Maar wat precies? Daar hadden ze geen idee van. Ze bezochten het werkatelier van Jacqueline Vink Interieur- en Lichtontwerp. “Toen deze klanten vertelden dat ze een nieuw appartement in een monumentaal schoolgebouw hadden gekocht en daar creatieve hulp en begeleiding bij wilden, maakte mijn hart een sprongetje”, vertelt Jacqueline. “Erfgoed combineren met comfort en stijl; dat is toch prachtig om te doen? Ik wist meteen dat ik iets met de zichtlijnen wilde doen. Aan de zijkant kijk je uit op een steeg. Normaliter niet echt hét uitzicht waar je op wilt focussen, maar de fraaie oude bakstenen van het historische buurpand mogen zeker gezien worden. Omdat de bewoners in hun moderne loftappartement heel graag iets unieks wensten en ik een link met de geschiedenis van het pand wilde maken, stelde ik voor om in het interieur een gewaagde combinatie te maken van oude bakstenen en stucwerk met bronskleurige details. Daarnaast ontwierp ik voor hen handige maatwerkkasten en stalen binnendeuren met veel glas. Die combinatie optimaliseerde de ruimte en sloot prachtig aan bij de oudheid van het pand. De bewoners waren meteen enthousiast.”

Decoratief stucwerk met een metallic finish
Decoratief stucwerk met een metallic finish
Pascal Lindhout, eigenaar van P. Lindhout Stucadoorsbedrijf
Pascal Lindhout, eigenaar van P. Lindhout Stucadoorsbedrijf

Gouden combi

Het werkatelier van Jacqueline is gevestigd in het pand van P. Lindhout Stucadoorsbedrijf in Waddinxveen en er wordt regelmatig samengewerkt om bijzondere projecten te ontwerpen en uit te voeren. Pascal licht de samenwerking graag toe: “Toen ik mijn bedrijfspand kocht, was het aan een drastische renovatie toe en kon ik het helemaal opnieuw indelen. Ik wilde zelf graag een showroom, met een studio zodat ik allerlei decoratieve afwerkingen in een echte woonsituatie kon laten zien. Verder hield ik ruimte over om aan andere bedrijven te verhuren. Ik benaderde Jacqueline, omdat haar werkzaamheden me een gouden combinatie leken met wat ik toch al wilde neerzetten. Daar dacht zij gelukkig net zo over. Jacqueline gebruikt de studio en showroom regelmatig om haar klanten te laten zien welke effecten er met bepaalde materialen, texturen of kleuren kunnen worden bereikt. We hebben ook een speciale muur met een groot kleurenbord van 2.50 x 1.80 meter, met de 150 kleuren van Kerakoll Color Collection op bordjes, zodat klanten eenvoudig een goede kleurkeuze kunnen maken. En we maken regelmatig proefborden met de textuur in de gewenste kleur. Dat maakt het voor mensen een stuk duidelijker - en daardoor makkelijker - om te kiezen. We zijn heel blij met onze samenwerking.”

“Bij dit project werkten we ook heel nauw samen”, vult Jacqueline aan. Ik ging op zoek naar de juiste bakstenen om daar steenstrips van te laten maken en maakte een kleurenpalet voor de woning. Pascal adviseerde daar vervolgens de juiste producten en werkwijze bij.” “Delen van de muren liet Jacqueline met steenstrips beplakken”, vertelt Pascal, “waarna wij er vlakke muren van maakten door de rest op te vullen met een gipslaag. Die werkten we af met Kerakoll Patina Living. Dit is een kunsthars coating op waterbasis, met een pleistertextuur die zorgt voor een levendig délabré-effect. Een hele natuurlijke, fluweelzachte look en feel. Daarna hebben we met PM3 metalstuc een soort ‘aders’ aangebracht in bronskleur. En in de keuken maakten we een hele wand boven het aanrecht van Metal Bronze.”

Jacqueline Vink, eigenaar van Jacqueline Vink Interieur- en Lichtontwerp
Jacqueline Vink, eigenaar van Jacqueline Vink Interieur- en Lichtontwerp

Kerakoll Color Collection

“We werken graag met de producten van de Kerakoll Color Collection”, vervolgt Pascal. “Het moederbedrijf zit in Italië en is een Greenbuilding Company. Er wordt heel goed nagedacht over duurzaamheid en om producten te ontwikkelen die slijtvast en functioneel zijn. Ieder product heeft ook een bio- of eco-rating zodat ontwerpers en consumenten de transparantie hebben om een bewuste keuze te kunnen maken voor duurzame en mooie afwerkingen. Kerakoll heeft een goed doordacht assortiment decoratieve producten voor wanden en plafonds, maar ook voor gesmeerde vloeren en buitengevels. Ze hebben in het kader van duurzaamheid een Redesign product ontwikkeld; daarmee kunnen tegels, hout, kunststof en zelfs natuursteen van een nieuwe, matte look worden voorzien, voor het geval iemand graag een andere kleur of afwerking wenst, maar dan zonder iets te hoeven slopen of vervangen. Super handig én het is ook echt een kwalitatief hoogwaardig product.”

“Ik wilde een krachtige, maar toch ook sfeervolle setting creëren. Het zachte van de Kerakoll pleister combineert uitstekend met het stoere uiterlijk van de metallic pleister”, meent Jacqueline. “De Kerakoll Patina is er - net als alle andere producten van de Color Collection - in 150 kleuren, dus er is er altijd eentje die perfect past. De stuc op metaalbasis is verkrijgbaar in messing, koper, brons, ijzer, aluminium, roest en oxide. Door een combinatie van materialen krijg je bijzonder mooie creaties. We maakten van deze wanden een ware eyecatcher in het interieur. De eigenaren vroegen immers om ‘iets’ dat ze zelf niet konden bedenken. Het resultaat is een waar ‘stucje kunst’. Zowel met sfeerverlichting als bij daglicht!”

Creatieve samenwerking

P. Lindhout Stucadoorsbedrijf en Jacqueline Vink Interieur- en Lichtontwerp zijn te bezoeken op de Coenecoop 121 in Waddinxveen. Ze werken niet alleen met staaltjes maar creëren een totaalbeleving. Sfeerimpressie en inspiratie, daar draait het om.

Meer weten over Kerakoll? Er is een Kerakoll-showroom in het ETC Design Center in Culemborg: kijk op www.kcc-culemborg.nl of mail info@kcc-culemborg.nl.

Fotografie project De Schoolmeester: Yvonne Körver.

Deel dit artikel:

Gerelateerde berichten