Leerbedrijf zijn binnen Afbouwprofs biedt een aantal voordelen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
18 september 2024

NOA Opleidingsbedrijven opgegaan in Afbouwprofs

Sinds dit jaar zijn de NOA Opleidingsbedrijven verdergegaan als Afbouwprofs. Dat is niet zomaar een cosmetische verandering, maar een strategische keuze waarmee onze branche de krachten bundelt en de naamsbekendheid binnen en buiten de sector hoopt te vergroten. "Onder de naam Afbouwprofs versterken we elkaar, vergroten we de naamsbekendheid en treden we onder één herkenbare naam naar buiten”, zegt Harjan Groenhof van Afbouwprofs Noord Nederland.

De opleidingsbedrijven zijn al jaren een belangrijk onderdeel van de afbouwsector. De keuze om verder te gaan onder de naam Afbouwprofs sluit aan bij de landelijke wervingscampagne die ondertussen al een paar jaar wordt gevoerd. Volgens Groenhof draait het om het versterken van de eenheid naar buiten toe: "We zetten gezamenlijk een duidelijk merk in de markt. Dit helpt niet alleen bij landelijke zichtbaarheid, maar ook bij de aansluiting met regionale en landelijke campagnes voor de werving van nieuwe talenten.” Groenhof benadrukt de gezamenlijkheid van het opleidingssysteem binnen de branche. “Het idee is dat we dit samen doen, zelfs in mindere tijden. Als het even wat minder gaat of in het geval van een langdurig zieke medewerker dan dragen we dat gezamenlijk. Dat is niet alleen een goede manier om relatief kleine opleidingen te behouden, maar het helpt ook om de continuïteit in de regio te waarborgen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven zich aansluiten bij de opleidingsbedrijven en bijdragen aan de instroom van nieuwe vakmensen. Anders bestaat de kans dat deze opleidingslocaties verdwijnen en dat zou ontzettend zonde zijn.”

Wat doen de opleidingsbedrijven?

De opleidingsbedrijven zijn opgericht om zorg te dragen voor de instroom van goed opgeleide vakmensen binnen de afbouwsector. Vanuit Assen, Purmerend, Rijsbergen, Rosmalen, Vroomshoop en Bergen op Zoom leiden zij studenten op tot stukadoor, plafond- en wandmonteur, vloerenlegger en natuursteenbewerker. Groenhof legt uit hoe het proces verloopt: "Het begint met een intake traject dat bestaat uit een intakegesprek en een voorschakeltraject waarbij de leerling in onze werkplaats aan de slag gaat. We kijken naar diverse aspecten die wij verwachten van een goede leerling-medewerker en of ze geschikt zijn voor een carrière in de afbouwsector. Uiteraard is het voor de potentiële student ook een moment om te bepalen of hij/zij zichzelf hier ziet. Gedurende de opleiding ontzorgen we de aangesloten bedrijven doordat zij geen werkgeversrisico’s lopen maar ook door bijvoorbeeld de salarisadministratie uit handen te nemen.”

Waarom zou je een leerbedrijf worden?

Leerbedrijf zijn binnen Afbouwprofs biedt een aantal voordelen voor NOA-leden. Een van de belangrijkste redenen is de continuïteit die het opleiden van nieuwe vakmensen biedt. Voor veel werkgevers is het essentieel om nieuw talent aan te trekken en op te leiden om zo de toekomst van hun bedrijf te waarborgen. Een werkgever bij een aangesloten leerbedrijf zegt hierover: "Door samen op te leiden, investeer je niet alleen in de toekomst van je eigen bedrijf, maar ook in de hele branche. Onze leerlingen groeien vaak uit tot vaste krachten." Daarnaast zorgt Afbouwprofs ervoor dat de risico’s voor leerbedrijven minimaal zijn. De leerlingen zijn immers in dienst van het opleidingsbedrijf, wat betekent dat de aangesloten bedrijven geen werkgeversrisico dragen.

Wat zijn de voordelen van aansluiting bij Afbouwprofs

Het aansluiten bij een opleidingsbedrijf onder de vlag van Afbouwprofs biedt bedrijven niet alleen een bron van nieuw talent, maar ook een grote mate van ontzorging. Zoals Groenhof zegt: "Wij zorgen ervoor dat ondernemers zich minder druk hoeven te maken over ziekteverzuim of het regelen van zaken zoals salarisuitbetaling, fiscale afdrachten en verplichtingen volgens de cao Afbouw en de Wet Poortwachter . Dat pakken wij voor ze op. Dit betekent dat bedrijven hun focus volledig kunnen leggen op de praktijk en het begeleiden van hun leerlingen, zonder dat ze te maken krijgen met administratieve rompslomp.”

Hoe werkt Afbouwprofs samen met het onderwijs

Wij investeren heel veel in promotie van de beroepen en onze opleidingen. We verzorgen gastlessen op VMBO-scholen, geven voorlichting, bieden stages aan en ook keuzevakken voor het vmbo. Ook zijn wij namens het bedrijfsleven co-financierder van STO in onze regio’s; dat staat voor Sterk Techniekonderwijs. Voor het mbo zorgen wij voor (aanvullende) praktijkscholing, zodat het praktijkonderwijs ook echt aansluit bij de behoefte van het bedrijfsleven. Natuurlijk moeten we ons daar wel aan bepaalde richtlijnen en voorwaarden houden, het zogenaamde curriculum, maar kijken we binnen die marges wat we allemaal kunnen doen om leerlingen optimaal klaar te stomen voor onze deelnemende bedrijven. Tevens onderhouden wij periodiek voortgangsgesprekken met het onderwijs, de leerling zelf natuurlijk, het leerbedrijf en de ouders. Zeker zo belangrijk is de begeleiding van de leerling. We zorgen ervoor dat leerling en leerbedrijf écht bij elkaar passen. Als een leerling in een bepaalde fase, of op specifieke gebieden, extra aandacht nodig heeft, dan zorgen we daar ook voor. Dit om uitval uit de sector te voorkomen. Als laatste verzorgen wij voorschakeltrajecten om te zorgen dat de leerling goed beslagen ten ijs komt. Hierbij horen ook VCA, kleding, gereedschap en PBM’s. 

Meer informatie op de website Afbouwprofs.nl

Op de website van Afbouwprofs kunnen bedrijven uitgebreide informatie vinden over de opleidingsbedrijven en de mogelijkheden voor samenwerking. De site biedt onder andere details over de verschillende locaties, de beschikbare opleidingen en de voordelen van het worden van een erkend leerbedrijf. Bedrijven kunnen hier ook contactgegevens vinden om direct een gesprek aan te gaan over hun wensen en mogelijkheden. Aansluiten bij Afbouwprofs is eenvoudig. Bedrijven kunnen contact opnemen met een van de regionale opleidingslocaties en gezamenlijk de mogelijkheden bespreken. Het opleidingsbedrijf regelt vervolgens de contractuele zaken, zoals het in dienst nemen van de leerlingen, en helpt bedrijven bij het vinden van geschikte kandidaten.

Deel dit artikel:

Laatste nieuws