“Wij willen het opleidingsloket van de regio zijn”
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
14 september 2022

NOA Opleidingsbedrijf Afbouw Zuid Nederland

De redactie van Afbouwzaken bracht een bezoek aan het NOA Opleidingsbedrijf Afbouw in Rosmalen. Directeur Erwin Brouwer en opleidingscoördinator Nick van Helvoirt - beiden met jaren ervaring en passie voor de branche - laten door het opleidingsbedrijf een frisse wind waaien. Ze hebben een nieuwe koers ingezet om het opleidingsloket van de regio te worden door middel van een nieuw opgezet programma waarin de leerling en het leerbedrijf centraal staan. Wij namen een kijkje achter de schermen.

In het praktijklokaal is op dat moment een groep jonge stukadoors in wording geconcentreerd hun eerste hoeklijn aan het stellen. Zij volgen een introductieweek. Nick en Erwin kijken tevreden toe hoe ‘hun’ nieuwe leerlingen gemotiveerd bezig zijn. “Tijdens de introductieweken zien we al wie er talent hebben”, legt Nick van Helvoirt uit. “Dit zijn vaak jongens die al wat ervaring hebben, maar ook de leerlingen zonder ervaring zullen er komen. Als de motivatie en inzet maar goed zit, krijgen we ze het vak met gerichte begeleiding goed aangeleerd.” Deze introductieweken zijn bedoeld om de leerlingen kennis te laten maken met het stukadoorsvak en om ze de eerste praktische vaardigheden mee te geven. “Nick kan daardoor een goede match zoeken met een leerbedrijf, want we kijken gericht welke leerling in wat voor type bedrijf het beste tot zijn of haar recht komt”, vertelt Erwin. “Na de bouwvak volgen alle leerlingen een basis+ programma. Dan gaat Nick twee weken lang intensief met ze aan de slag.” 

“Met ons nieuwe basis+ programma zorgen we ervoor dat de leerlingen via NOA Opleidingsbedrijf Afbouw Zuid Nederland zo goed mogelijk worden voorbereid. Tijdens het programma zullen zij extra praktische en theoretische kennis vergaren, bovenop het huidige onderwijsprogramma”, legt Erwin brouwer uit. “Ons streven is om de leerling goed voorbereid en verzorgd op de bouwplaats te ‘bezorgen’. Nieuwe leerlingen van NOA Opleidingsbedrijf Afbouw Zuid-Nederland worden dan ook uitgerust met de juiste vakkleding en veiligheidsschoenen, een VCA-cursus, persoonlijke beschermingsmiddelen, een goed gevulde gereedschapskist en de allereerste basiskennis met extra praktische ervaring om samen met zijn of haar leermeester aan de slag te gaan. Om de start van hun opleiding te bevorderen vergoeden wij ook nog eens de leermiddelen en hun lesgeld.”

De eerste maand van de opleiding betaalt het leerbedrijf niets voor de leerling die via het NOA Opleidingsbedrijf Afbouw Zuid Nederland wordt ingehuurd. “Op die manier kan de nadruk op leren liggen”, meent Erwin. “Belangrijk voor de werkgever en de werknemer. Mede door goede gesprekken met een klankbordgroep uit de regio en het bestuur hebben we dit besluit kunnen nemen. Laten we vooral niet vergeten dat het echt een grote verandering voor de leerlingen is. De schoolbanken verruilen ze voor een werkend leven. Ineens zullen zij met een goed gevulde koelbox op tijd moeten klaarstaan om zoveel mogelijk van hun leermeester te mogen gaan leren. Hierdoor willen wij als Opleidingsbedrijf de leerling en het leerbedrijf zoveel mogelijk “ontzorgen” zodat een leerling/werknemer zich zo goed als mogelijk kan focussen en ontwikkelen op het leren van het stukadoors vak. Daar waar in het verleden sommige dingen op zijn beloop werden gelaten, zorgen we er nu voor dat dit met de nieuw ingeslagen koers direct wordt opgepakt. We ontzorgen de leerling bij de start en tijdens de opleiding zorgen we voor een veilige leeromgeving bij een bedrijf waar hij/zij past.”  

Ook als een leerling bij een leerbedrijf is geplaatst, blijft Nick aanspreekpunt en begeleider voor zowel de leerling als het leerbedrijf: “Ik kom een paar keer per jaar langs om te monitoren hoe de leerling het tijdens het werk doet. Het werkt voor iedereen fijn om contact te onderhouden, want hoe eerder ik weet dat er op een bepaald vlak wat extra begeleiding nodig is, of gewoon omdat collega’s van de leerling willen weten hoe zo’n jongeren brein werkt, hoe beter we ervoor kunnen zorgen dat het leer-werk-traject voor iedereen goed verloopt. Het leerbedrijf ontzorgen we ook, want wij werven de leerling en zorgen gedurende het hele traject voor goede begeleiding en extra scholing. Het hele jaar door regelen we meeloopdagen, bezoeken we toeleverende scholen en organiseren studiedagen om jongeren en hun ouders te laten zien welke mooie beroepen er mogelijk zijn als je kiest voor een baan in de afbouw. Want onze beroepen komen nergens terug op scholen in de regio, daar moeten we als sector heel actief in zijn.” Door het enthousiaste werk van Nick zien ze ondertussen in Rosmalen echt meer belangstelling voor de opleidingen ontstaan.  

Op de vraag hoe het zit met de tarieven van het NOA Opleidingsbedrijf antwoordt Erwin met een frons: “De tarieven, ja natuurlijk…. Heel eerlijk word ik wel eens moe van de vele discussies over wat een leerling nou mag kosten, zeker als die vraag niet rechtstreeks aan ons wordt gesteld. Opleiden kost tijd en geld. We zorgen dat de leerling compleet klaar staat op de bouwplaats en regelen de leermiddelen. Of misschien moet ik wel zeggen: wij zorgen dat er daadwerkelijk gemotiveerde leerlingen zijn, die enthousiast bij een bedrijf aan de slag willen. Zelf een leerling aantrekken is vandaag de dag helemaal niet meer zo simpel. Het opleidingsbedrijf is daarnaast risicodrager én zorgt ervoor dat een leerling gedegen wordt opgeleid en behouden blijft voor de branche. Ook onderhouden we achter de schermen nauw contact met SBB en andere stakeholders in het onderwijs. Als individuele werkgever red je dat niet. En afgelopen examenronde had ons opleidingsbedrijf een slagingspercentage van 100%. Voor dit hele opleidingssysteem hanteren we inderdaad vaststaande tarieven, die er door de laatst gesloten cao-Afbouw niet goedkoper op zijn geworden. Maar we zijn een stichting en volledig transparant in wat we doen en wat dat kost, dus eenieder die er vragen over heeft of wil weten hoe het precies werkt, is van harte welkom. We leggen het graag uit.”

Terwijl Nick snel zijn stukadoorskleding weer aanschiet, geeft hij nog aan: “Werkgevers, maar ook ondernemers zonder personeel, die interesse hebben, mogen me altijd bellen, telefoonnummer 06-12666887. En als ik even niet opneem, dan ben ik bezig om onze leerlingen te begeleiden. Zoals nu, want de pauze is over. De jongens staan alweer klaar om aan de slag te gaan!”

Voordelen van een leerling via het NOA Opleidingsbedrijf Afbouw

  • Geen werkgeversrisico
  • Geen salarisadministratie en andere rompslomp
  • Geen ziektekosten en verletkosten
  • Werving en selectie van de juiste leerling-werknemer wordt geregeld
  • Breder opgeleide leerling-werknemer
  • Intensieve begeleiding 
  • Professionele vraagbaak

 

Deel dit artikel: