Dé natuursteenbeurs van Europa
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
19 oktober 2022

NOA hoofdsector Natuursteen bezoekt Marmomac

Dé natuursteenbeurs van Europa is Marmomac. Het leuke is dat deze jaarlijks in Italië, in Verona, wordt gehouden. De beurs is een ware happening voor iedereen die zich bezighoudt met natuursteen. Je ziet alle noviteiten, nieuwe machines en je ziet elkaar.

Marmomac is de belangrijkste wereldbeurs gewijd aan de hele steenproductieketen, van de steengroeve tot het verwerkte product, van technologieën en machines tot gereedschappen. Marmomac dankt zijn ontstaan in een van de belangrijkste Italiaanse districten voor de winning en verwerking van natuursteen en is vandaag de dag het belangrijkste internationale knooppunt van de hoofdrolspelers in de natuursteensector. Een onvervangbaar platform waar zakelijke en professionele ontwikkeling elkaar ontmoeten. Marmomac is de grootste internationale beurs voor wat betreft natuursteen, technologieën, design en vorming. Deze beurs is van zeer groot belang in onze natuursteensector en eenieder die in deze sector professioneel actief is, bezoekt de beurs als exposant of als bezoeker. Een aantal van onze begunstigende leden staan hier ook met een beursstand. 

Hot en happening

Dat natuursteen meer dan ooit hot en happening is, is wel duidelijk bij binnenkomst. Op het moment dat je de toegangspoort doorloopt, word je meteen ondergedompeld in een wereld van pure luxe. Waar in Nederland bij de steenhouwer nog vaak bescheidenheid de boventoon voert, wordt in Italië alle natuursteen bij de een nog spectaculairder gepresenteerd dan bij de ander. Je waant je echt in een walhalla en voelt je al snel meegenomen in een wereld waarbij een prachtig, high end product meteen duidelijk maakt waar het voor dient en je meteen de toepasbaarheid ziet voor de vele in- en exterieurs. En je wordt bijna hebberig van zoveel moois. 

Ontmoeten & verbinden

Aan de vele natuursteenbedrijven die ik hier heb mogen ontmoeten, heb ik de vraag gesteld met welk doel zij de beurs bezochten en of zij zelf bijvoorbeeld ook op zoek waren naar innovaties. Echter is de gemiddelde steenhouwer daar helemaal niet naar op zoek. Het is voor de meeste van onze leden meer dan alleen een beurs, het zijn dagen van ontmoeting, verbinding en gezelligheid, maar ook zij kijken hun ogen uit. Ook zijn er leden die speciaal naar Italië afreizen, omdat ze op zoek zijn naar nieuwe machines. Vooral omdat kwartsstof een zeer dominante rol gaat spelen in het verwerken en zagen van composiet, is het belangrijk dat het zagen nat gebeurt. Fijn dat onze leden daar goede focus op hebben. Ik had het geluk vergezeld te worden door Corry Kussendrager, onze ROC-docente van de mbo-opleiding natuursteenbewerker, waardoor ik meteen les kreeg in alle steensoorten en de toepassingen ervan. Voor Corry zelf was het heel interessant om voor het eerst deze beurs te bezoeken. Het viel haar op dat er meer machines zijn die ook op kleinere schaal werken, die je normaal als enorme machines tegenkomt in de werkplaats. We zagen ook dat het gebruik van robotarmen meer in opkomst is, wat natuurlijk niet gek is met de zware platen waar je dagelijks mee moet werken. We hebben alle hallen kunnen bezoeken, al was het wel flink doorwandelen om alles te kunnen zien. Vorig jaar was de beurs in ieder geval een heel stuk kleiner. 

Natuursteenborrel

De donderdagavond van de Marmomac beursdagen staat altijd gereserveerd voor de jaarlijkse NOA Natuursteenborrel. Voor het eerst dat zowel NOA als JOA gezamenlijk de natuursteenleden hebben uitgenodigd en dat twee van onze begunstigende leden - John Vis en Robbert van Straten - dit jaar het initiatief namen om de borrel eens niet in Peschiera, maar bij Cereser in Rivoli Veronese te houden. Bij Cereser werden we met grandeur onthaald. Cereser is een bedrijf dat als geen ander begrijpt dat er veel meer nodig is om het product natuursteen op de juiste manier aan de man te brengen. Zij doen dit door prachtige marketing in te zetten voor de promotie hiervan. Wellicht ken je de slogan “Natural stone is always the answer?” Dit komt uit de koker van Cereser. Mocht je nog nooit een bezoek hebben gebracht aan dit prachtige bedrijf dan kan ik je dit van harte aanbevelen. Ook deze avond hadden zij flink uitgepakt. Te midden van prachtige natuurstenen platen werd na een fijne kennismaking met dito borrel, aan mooi gedekte ronde tafels een heerlijk diner geserveerd en konden we genieten van een heuse opera, live gezongen door een dame die ook met Andrea Bocelli heeft opgetreden. Ook William Slotboom werd nog even in het zonnetje gezet, want hij neemt na meer dan 15 jaar bestuurswerk  voor de natuursteensector, afscheid. Er waren dit jaar voor het eerst bijna 100 leden gekomen naar de borrel (die inmiddels het etiket borrel niet meer waardig is) waarbij je kunt stellen dat dit een belangrijk samenzijn betekent in onze sector. En alle hulde voor John en Robbert die deze avond tot een waar succes hebben gemaakt. Na het eten gingen de voetjes nog even van de vloer, kon men bij de cocktailbar nog een (paar) drankje(s) nemen en draaide de dj nog wat muziek. Er zijn deze avond veel foto’s gemaakt en er werd gefilmd, dus hopelijk krijgen we dit binnenkort nog te zien.  

Verder hebben we nog een aantal andere groothandels bezocht op de vrijdag, hebben een paar nieuwe bedrijven beloofd zich aan te sluiten als natuursteenlid bij NOA en hebben we weer volop genoten van deze zeer waardevolle trip. Op naar volgend jaar! 

Deel dit artikel: