Europese norm gewijzigd, ook voor kamersteigers
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
25 november 2021

Nieuwe voorschriften steigers

Recent is de Europese norm EN 1004 gewijzigd. Deze norm beschrijft waar rolsteigers aan moeten voldoen. Nieuw is dat de norm nu ook geldt voor steigers onder de 2,50 meter, de zogenoemde kamersteigers.  

Platform afstand steigers verkleind

De belangrijkste wijziging gaat over de afstanden tussen de platformen. De maximale afstand tussen de grond en het eerste platform is teruggebracht van 4,60 meter naar 3,40 meter. De afstand tussen twee platformen is nu 2,25 meter in plaats van 4,20 meter.

Oude én nieuwe opbouw rolsteiger conform EN1004
Oude én nieuwe opbouw rolsteiger conform EN1004
Oude én nieuwe opbouw vouwsteiger conform EN1004
Oude én nieuwe opbouw vouwsteiger conform EN1004

Ook van toepassing op kamersteigers!

De vernieuwde EN 1004 is in tegenstelling tot voorheen ook van toepassing op rolsteigers van minder dan 2,5 meter hoog. Dat was eerst niet zo, maar nu vallen ook kamersteigers onder de norm. Het gebruik van stabilisatoren en leuningen geldt daarom nu ook voor vouw- en kamersteigers. In een flyer van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) staan de belangrijkste veranderingen in de vernieuwde EN 1004.

Wat betekent dit voor al het steigermateriaal? 

Gebruikt u een reeds eerder gekochte steiger, dan hoeft die niet direct vervangen te worden. Alle bestaande steigers mogen nog worden gebruikt, omdat deze producten aan de destijds geldende wetten en normen voldeden. Door kleinere afstanden tussen de platformen wordt het valgevaar nu verkleind. En met het toevoegen van een horizontaalschoor en vier stabilisatoren aan alle vouwsteigers, is de kans op kantelen minimaal. Dit verhoogt het veiligheidsniveau. Daarom is het voor de veiligheid wel verstandig om steigers te upgraden naar de nieuwste EN 1004-norm. 

Deel dit artikel: