Het ultieme naslagwerk voor systeemplafonds en gipswanden
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
18 juli 2022

Nieuwe editie Handboek Droge Afbouw

Er is een nieuwe editie van het Handboek Droge Afbouw beschikbaar. Technisch Bureau Afbouw (TBA) heeft veel werk gestoken in het updaten van het meest complete naslagwerk voor systeemplafonds en gipswanden. In de nieuwste editie staan de meest gebruikte merken en de allerlaatste normen en tabellen. Onmisbare lectuur voor werkvoorbereiders, projectleiders en studenten. 

“Ja, inderdaad. Het heeft eventjes geduurd voordat de nieuwe editie klaar was”, geeft Hermen de Hek van TBA volmondig toe. “En het gedeelte over systeemplafonds is zelfs pas in het najaar beschikbaar. Maar het is ook een monnikenwerk om alle informatie van zoveel verschillende fabrikanten bij elkaar te krijgen en op een toegankelijke en voor iedereen leesbare manier op te schrijven. Zoiets kost tijd.”

Maar het resultaat mag er zijn. De nieuwste editie van het Handboek Droge Afbouw is het resultaat van een door De Hek samengestelde werkgroep die de voorlaatste editie van dik tien jaar geleden volledig heeft herschreven. Bouwmethoden en technieken die niet meer worden toegepast zijn geschrapt en de nieuwste ontwikkelingen in gipsplaten, metalstud wanden en systeemplafonds juist toegevoegd. “Van alle bekende fabrikanten hebben we de productbeschrijvingen en bevestigingstechnieken opgenomen. Het is daarmee een uiterst neutraal boekwerk geworden, niet toegespitst op alleen de grote merken. De bedoeling is dat de vrije marktwerking eruit blijkt”, stelt De Hek. “Zodat je ook meerdere systemen door elkaar heen kunt gebruiken. Het handboek is echt bedoeld - en lang geleden ook zo bedacht - om verschillende afbouwsystemen uit te kunnen wisselen.” 

Afwerking

Je kunt het zo gek niet bedenken of er staat iets over in het handboek vermeld: van plaatdiktes, akoestische eigenschappen, brandwerendheid, vochtopname, soorten afwerking, gereedschap, bevestigingsmaterialen tot de schroefafstanden. En alle fabrikanten verleenden hun medewerking: van Lafarge, Rockwool, Isover Saint-Gobain, Dingemans, Knauf, Fermacell, CMC, Armstrong Building Products, Rockfon, OWA tot API. Bouwfysiche eigenschappen als brandwerendheid en geluidsisolatie, maar ook de laatste isolatiemethodes rond energieneutraal bouwen, komen ruimschoots aan bod. Verschillende soorten wanden en plafonds worden belicht. De functies ervan worden beschreven, net als de montage, dilataties, detaillering, afwerking en ga zo maar door. De zeer uitgebreide inhoud maakt van het Handboek Droge Afbouw een naslagwerk én leerboek voor een zeer brede doelgroep, van architecten, projectleiders, monteurs, zzp’ers tot leerlingen.

Naslagwerk

Hoewel het Handboek Droge Afbouw zeer geschikt is voor studenten is het geen lesboek. “Het is een naslagwerk. Niet zozeer bedoeld voor de monteurs als wel voor werkvoorbereiders en projectleiders. Ik merk ook dat die het goed gebruiken. Ik word regelmatig gebeld met vragen over hoe men bepaalde gedeeltes uit het handboek moet interpreteren”, aldus De Hek. Inspiratie voor het handboek haalde De Hek uit de Duitse ‘Trockenbau Atlas’ van Müller, de Duitse ‘afbouw-bijbel’. “Daar staat echt alles in”, zegt De Hek. “Wij hebben ons iets meer beperkt. Zo hebben we de hoofdstukken ‘Wat is gips’, ‘hoe wordt het gemaakt’, etc. in deze editie geschrapt. Dat weten de meeste mensen wel en het is voor het goed en juist monteren ook niet echt relevante kennis. Wat er natuurlijk wel in staat zijn de meest recente tabellen, de juiste meetmethodes en de meest actuele normeringen, NEN-normen, praktijk- en beoordelingsrichtlijnen en belangrijke waardes - bijvoorbeeld over brandveiligheid en geluid. Zo besteden we betrekkelijk veel aandacht aan gelaagde systeemwanden, die je nu overal ziet, en aan de naden in akoestische plafonds. Uiteindelijk moet je dat immers ergens kunnen opzoeken en vinden. Daar is het handboek voor bedoeld.”

De Hek beschouwt deze editie van het Handboek Droge Afbouw als een groeidocument. “In de toekomst zullen we onderdelen blijven aanpassen en toevoegen. Zodat het naslagwerk altijd up-to-date is.” 

Deel dit artikel: