Platform strategie en visie voor de afbouw
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
01 juli 2021

Nieuwe bouwconcepten

Op 30 juni 2021 kwamen verschillende producenten en afbouwprofessionals bijeen om met behulp van Pieter Huijbregts, schrijver en oprichter van het Netwerk Conceptueel Bouwen, te discussiëren over de toekomst van de afbouw. Partijen zijn verenigd in het ‘Platform strategie en visie voor de afbouw’, om expertise bij elkaar te brengen en gezamenlijk te kijken naar ontwikkelingen die invloed hebben op de afbouw. 

Een van die ontwikkelingen, die de laatste tijd een opmars maakt, is conceptueel bouwen. Daarom nodigde het platform Pieter Huijbregts uit, om samen met hem te bespreken welke rol hier ligt weggelegd voor bedrijven in de afbouw. Tijdens de ‘toekomstsessie’, die dagvoorzitster Lieselore van Dijkhuizen in goede banen leidde, legde Huijbregts allereerst uit hoe conceptueel bouwen is ontstaan. Belangrijk, omdat termen als modulair bouwen, prefab, industrieel bouwen en circulair bouwen allemaal door elkaar worden gebruikt en het lang niet meer altijd duidelijk is wat er nu precies mee wordt bedoeld. 

Nú is het moment voor omslag

“Gedreven door technologie is het aanbod inmiddels oneindig groot, maar dat maakt tegelijkertijd de wens naar gestandaardiseerde bouwconcepten ook groter”, was de overtuigde mening van Huijbregts. “Het is nú de tijd voor conceptueel bouwen, omdat de woningnood hoog is en verduurzaming bovenaan de agenda staat. Met traditioneel bouwen gaat het te langzaam, is het te duur en worden er teveel fouten gemaakt. Conceptueel bouwen kan deze knelpunten oplossen, mits iedereen in de bouwketen op een manier gaat denken, organiseren én handelen. Dat gaat niet vanzelf. Daar moet door een enthousiastelingen keihard aan gewerkt worden.” En ik zeg niet dat de traditionele markt uitsterft, maar die zal in de toekomst echt wel minder groot worden.”

Videoverslag

Hamvraag van het tafelgesprek was: Welke rol kan de afbouwsector vervullen bij conceptueel bouwen en welke kansen kunnen gezamenlijk worden opgepakt om een aandeel in deze nieuwe manier van bouwen op te eisen? We hebben de discussie - en uitleg van Huijbregts over de ontwikkeling en groei van prefab naar conceptueel bouwen - voor u op video vastgelegd. Binnenkort presenteren we u graag de highlights, zodat u deze zeer interessante discussie over de toekomst van onze afbouwsector mee kunt luisteren.

Deel dit artikel: