Nieuw contract? Denk aan clausule prijsstijgingen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
21 april 2022

Materiaalprijzen rijzen de pan uit

De prijzen van bouwmaterialen namen al langere tijd flink toe. Door de oorlog in Oekraïne pieken de prijzen van staal, hout, beton en aluminium. En de top lijkt nog niet in zicht. Prijzen rijzen de pan uit en de beschikbaarheid van materialen neemt af. Wees daarom extra alert bij het afsluiten van nieuwe contracten.

De afgelopen weken schreven we in samenwerking met Van Gorcom Advocaten meerdere berichten over de mogelijkheden én onmogelijkheden van het doorberekenen van prijsstijgingen. Lastige materie, waar niemand op zit te wachten, maar die nu heel belangrijk is. Hoe kun je bij lopende contracten de toenemende kosten en de vertraging vanwege leveringsproblemen zo goed mogelijk met de klant regelen?  

Waarschuw bij nieuwe contracten

Huisadvocaat Ingeborg van Leusden van Van Gorcom Advocaten geeft graag ook nog de tip alert te zijn bij nieuwe contracten: “Zeker als het nog even duurt voordat een project wordt opgestart. Bij eerdere contracten kon er nog een beroep worden gedaan op onvoorziene omstandigheden, maar dat gaat nu natuurlijk niet meer op. Iedereen is doordrongen van het feit dat materiaalprijzen stijgen, alleen de mate waarin is onbekend. En ook of materialen straks beschikbaar zijn, is de vraag. Het strekt de aanbeveling om bij nieuwe contracten goed op te letten en bijvoorbeeld een clausule op te nemen over materiaalprijzen. Neem bijvoorbeeld op dat bij een prijsstijging van materialen van 5% en hoger de kostenverhoging kan worden doorberekend aan de opdrachtgever. Als je nu geen clausule opneemt dat je prijsstijgingen doorbelast aan de opdrachtgever, dan kun je dat later niet meer doen.” Lees verder de aanbevelingen voor zowel zakelijke opdrachtgevers als particuliere klanten.

Prijzen rijzen de pan uit

In de media wordt vooral gesproken over de stijgende prijzen van staal en hout, maar er zijn veel meer materialen die aanzienlijk duurder zijn geworden. En waarvan ook de beschikbaarheid afneemt. Naast gas komt er ook veel hout uit Rusland. Of kwam, liever gezegd. Door de gestegen olie- en gasprijzen zijn ook de prijzen van glas, beton en aluminium omhooggeschoten. Vanwege de onvoorspelbaarheid van de materiaalprijzen is het lastig om nu nieuwe afspraken te maken voor langdurige contracten. In goed overleg zijn er op voorhand natuurlijk wel goede afspraken te maken, maar de angst voor ver oplopende prijzen zit er inmiddels bij iedereen goed in.  

Deel dit artikel: