Stand van de woningbouwmarkt en huizenmarkt
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
27 oktober 2022

Marktmonitor

De Branchemonitor Afbouw van NOA wordt gevuld door marktonderzoeksbureau Buildsight. Zij houden voor ons de markt in de gaten, zodat leden goed op de hoogte blijven van ontwikkelingen, trends en statistieken. Afgelopen maand viel op:

Huizenprijzen dalen

NMV meldde in het derde kwartaal een daling van de huizenprijzen met bijna 6% ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat is de grootste prijsdaling in één kwartaal sinds 1995, toen NVM begon met de metingen. Op jaarbasis stijgen de prijzen nog wel, met gemiddeld 2%. Dat is een stuk minder dan de afgelopen jaren, toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg. De index van het CBS en Kadaster – die de prijsontwikkeling laat zien op het moment van de notariële akte – wijst op dezelfde trend: de index daalde in augustus een fractie van 189,2 naar 189. De verwachting is dat de daling over enkele maanden zal oplopen naar 5 à 6%. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning ligt nu op € 425.000,-. Er wordt nog wel boven de vraagprijs geboden, maar minder vaak en minder royaal. 

Nog geen evenwichtige woningmarkt

De prijsdaling biedt meer kansen voor kopers: er is een keerpunt in aantocht van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt. Er valt iets meer te kiezen, maar de keuze is nog steeds krap: gemiddeld uit 2,8 woningen. Pas bij een keuze uit 5 woningen is er sprake van een evenwichtige woningmarkt. Kopers hebben minder vertrouwen als gevolg van de gestegen hypotheekrente en de gestegen energiekosten. Ook de overige inflatie speelt mee.

Bouwvergunningen

In juli kwam het aantal vergunde nieuw te bouwen woningen voor het eerst in vier maanden weer uit boven de 6.000: met 6.416 vergunde woningen is juli een goede maand. Ondanks de daling van de vergunde bouwsom en de daling van het aantal vergunde bouwprojecten, kunnen er toch relatief veel woningen worden gebouwd. De conclusie is dat het aandeel kleinere, betaalbare woningen groeit. Het voortschrijdend jaartotaal komt weer in de buurt van de 70.000. 

Verkochte nieuwbouwwoningen

Het aantal verkochte nieuw te bouwen woningen is in september uitgekomen op 1.841. Dat is een verbetering ten opzichte van een maand eerder toen er slechts 1.573 nieuwbouwwoningen werden verkocht, maar ten opzichte van het gemiddelde aantal maandelijkse verkopen dit jaar (2.532) is het een tegenvaller. Volgens projectontwikkelaars is de daling het gevolg van een gebrek aan nieuwbouwlocaties en knellende regelgeving. De hoge prijzen van het huidige nieuwbouwwoningenaanbod in combinatie met rentestijgingen zouden ook een rol kunnen spelen in deze dalende trend.

Branchemonitor Afbouw

NOA-leden kunnen op het besloten ledengedeelte 24/7 de Branchemonitor Afbouw raadplegen, waarin gegevens over de bouwconjunctuur (met verder oplopende inflatie en recessievrees), woning- en utiliteitsbouw én omzetontwikkelingen en verwachtingen van afbouwbedrijven zijn te vinden: naar de Branchemonitor Afbouw.

 

Deel dit artikel: