Meldpunt achterstallige betalingen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
15 juli 2021

Late betalingen anoniem melden

Als u als mkb-bedrijf (te) lang moet wachten op betaling van uw factuur door een grootbedrijf, dan kunt u hier nu melding van maken bij het meldpunt achterstallige betalingen. Het kabinet wil met dit tijdelijke meldpunt de aard en omvang van te late betalingen inventariseren. 

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft op verzoek van het kabinet het meldpunt achterstallige betalingen ingesteld. De meldingen die daar binnenkomen, zullen mede gaan bepalen of er een onafhankelijk toezichthouder voor late betalingen wordt ingesteld.

Wettelijke termijn betalingen

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) hebben in maart van dit jaar een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om de wettelijke betalingstermijn van het grootbedrijf aan het mkb op 30 dagen te zetten. Lees hierover ons eerder gepubliceerde nieuws. Want al jaren moeten mkb-bedrijven lang op hun geld wachten. De betaaltermijn wordt vaak door het grootbedrijf bepaald en soms ook eenzijdig verlengd. 

Anoniem melden (te) late betaling

Ondernemers kunnen daarom nu (problemen met) late betalingen tot 26 januari 2022 anoniem melden bij de ACM. Dat kan eenvoudig door online een formulier in te vullen. Het kabinet wil aan de hand van meldingen meer zicht krijgen op de aard en omvang van te late betalingen.

Meer info over het meldpunt 

Direct (anoniem) melding maken 

Deel dit artikel: