Do’s and don’ts…
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
21 februari 2024

Houten platen achter een gipswand?

Om extra stevigheid aan een gipswand te geven, worden er regelmatig houten (OSB, multiplex of spaanplaat) platen achter gemonteerd, direct op het stalen frame. Mits op de juiste manier aangebracht kan dat niet zoveel kwaad. Toch ziet het Technisch Bureau Afbouw (TBA) het ook regelmatig misgaan. Want hout kan nu eenmaal niet tegen vocht. Met schades tot gevolg.

Om die reden publiceerde TBA afgelopen jaar ‘TBA-kennispaper 2: Houten platen als eerste plaatlaag achter een gipsplaat, augustus 2023’. Daarin leggen de technisch adviseurs enkele ‘do’s’ en ‘don’ts’ uit. Om met de laatste te beginnen: een houten plaat achter een gipswand is voor de stevigheid eigenlijk helemaal niet nodig. Want er zijn prima pluggen op de markt waarmee je van alles aan een gipsplaat kunt bevestigen. Bovendien heeft elke fabrikant van gipsplaten tegenwoordig extra sterke, vezelversterkte gipskartonplaten in het assortiment.

Maar goed, het kan natuurlijk zo zijn dat een (particuliere) opdrachtgever er toch op staat dat je achter een gipswand een houten plaat monteert. In dat geval moet je op een aantal zaken letten. En, niet onbelangrijk: je opdrachtgever hierop wijzen. Zodat die in het geval van schade niet jou de schuld geeft.

Vocht

Zoals iedereen weet, zijn hout en vocht geen ideale combinatie. Hout zet immers uit in een vochtige omgeving en krimpt weer zodra het opdroogt. Weliswaar doen gipsplaten dat ook, maar in veel mindere (tot een factor 10!) mate dan hout. Uitzettend en krimpend hout achter een gipsplaat veroorzaakt schade: van hol en bol staande wanden tot scheuren rond naden en schroefgaten door overmatige trekspanning. Ook kan er schimmel op of onder de gipsplaten groeien. Zorg er dus altijd voor dat het gebouw waar je de wanden gaat plaatsen wind- en waterdicht is. En dan niet door middel van plastic of folie, maar met kozijnen en glas. Het gebouw moet ook al op temperatuur zijn en dat gedurende de bouw en daarna blijven. Want ook wisselende temperaturen zorgen ervoor dat hout uitzet en weer krimpt. Verder moet je het gebouw goed ventileren en mogen er geen natte werkzaamheden, zoals stukadoren of het leggen van vloeren, meer plaatsvinden. Het stucen van een gipswand met daaronder een houten plaat kan dus absoluut niet! 

Geluid en brand

Alle gipsplatenwanden zijn door de fabrikanten aan uitgebreide brand- en geluidstesten onderworpen. Geen enkele gipsplatenwand is echter getest in combinatie met een houten achterplaat. Terwijl dat wel gevolgen heeft voor de brandklasse en akoestiek, ook al is niet precies duidelijk welke gevolgen. Je kunt er echter vanuit gaan dat een wand waarin een houten plaat is verwerkt geluid gemakkelijker doorgeeft en sneller brandt. Dat hoeft lang niet in alle gevallen een probleem te zijn, maar waarom het risico lopen?

In het kort: houten platen achter een gipswand zijn niet per se nodig voor de stevigheid. Ze vergroten echter wel het risico op schades door vocht of het niet slagen voor eventuele brand- of geluidstesten. Overleg dus vooral met je opdrachtgever voordat je aan zo’n klus begint.

 

Deel dit artikel: