Op donderdag 16 september ontvingen 8 studenten van de opleiding restauratiestukadoor bij NOA in Veenendaal het felbegeerde branche-erkende diploma Meester Restauratiestukadoor. Een mooie kroon op hele intensieve jaren.
Langzaam stroomt de zaal vol met ouders en/of vrienden. De voorzitter van het Neerlandsch Stucgilde en tevens docent aan deze opleiding, Anton van Delden, heet iedereen hartelijk welkom en is verheugd dat men in zo'n grote getale aanwezig is, ook vertegenwoordigers van NOA en in het bijzonder John Kerstens, kandidaat-voorzitter van NOA.
Savantis en het Neerlandsch Stucgilde, initiatiefnemer en grondlegger van de opleiding, hebben bij NOA de afgelopen jaren de branche-opleiding tot Restauratiestukadoor verzorgd. Een driejarige opleiding, die deze keer niet in drie maar in drieënhalf jaar is afgerond. Het was namelijk een uitzonderlijk examenjaar voor deze leerlingen. Door COVID-19 liep alles anders, waardoor de opleiding een half jaar is uitgelopen. Slechts een half jaar, zo kunnen we stellen, want met anderhalf jaar coronamaatregelen is dat best een prestatie te noemen. Docenten en leerlingen moesten ineens met Microsoft Teams gaan werken… niemand had dat voorheen gedaan en toch lukte het! De enorme inzet van de leerlingen hebben daartoe bijgedragen en zij verdienden dan ook een mooie afsluiting.
Stucgilde voorzitter Anton van Delden had speciaal voor deze avond nog een aantal motiverende woorden geschreven voor de geslaagden. Daarin was een mooie boodschap voor de nieuwe ‘meester’ restauratiestukadoors verpakt: “De laatste tijd gaat het nogal veel over autoracen, je hoorde over Zandvoort, over Max Verstappen. Nu weet ik daar zelf niet zoveel van, maar het was veel in het nieuws. Zo was ook de officiële Dutch Grand Prix Song regelmatig op de radio te horen, het liedje 'Beat Me' van Davina Michelle. En iedere keer als ik dat hoorde dan moest ik aan het volgende denken: Als je het liedje een beetje vrij vertaald dan wordt er in het liedje gezongen “beat me and make me first” wat zoiets betekent als: “versla me of daag me uit om eerste, of beter te worden.” Een verdere zin: “Geef me stress, geef me druk, laat me onderuitgaan en ik kom sterker terug en ik laat je zien wat ik waard ben”. En dat is nu precies wat ik bedoel, jezelf steeds verbeteren! Iets wat echte ambachtsmannen willen en moeten doen. Nu is er wel één maar bij! Ik had dit geschreven voor het raceweekend en het is natuurlijk wel de bedoeling dat je elkaar wat ruimte geeft en dat je elkaar de lijn laat kiezen en ook wat gunt. Dus snijdt elkaar niet de bocht af en ga ook niet in elkaars nek zitten.”
Naar goede traditie ontvingen de leerlingen ook nog een cadeautje van het Neerlandsch Stucgilde. Tijdens de les modelleren hebben de leerlingen te horen gekregen dat het mooiste stukje gereedschap een aardappelschilmesje van € 0,70 cent is. Toen de penningmeester dit vernam, was hij uitermate tevreden. Desalniettemin besloot het bestuur om er een goed zakmes met inscriptie van te maken. Echter gaf dit nog een extra probleem. Want er is een bijgeloof dat als je iets cadeau doet, je eigenlijk altijd nog een beetje eigenaar blijft. Volgens dat bijgeloof geldt dan ook dat als er iets gebeurt met het gegeven mes, de schenker schuldig is. Vandaar dat je een mes altijd moet kopen, in plaats van krijgen. Nu wilde het toeval dat de leerlingen bij binnenkomst een gift van 5 cent ontvingen. Ze vroegen zich al die tijd al af wat ze er mee moesten. Met dit muntstuk konden de geslaagden hun mes "kopen" en was iedereen van het bijgeloof af.
Daarnaast ontvingen de leerlingen het boekje 'Met de Mantel der liefde’ geschreven door wijlen Pim Metman. Een bijzonder boekje over 7000 jaar stucwerken, dusdanig geschreven dat ook buitenstaanders in begrijpelijke taal onbekende weetjes over eeuwenoude materialen en technieken uitgelegd krijgen. En boordevol prachtige anekdotes van veelal oudere vakbroeders. Ook de beoogde nieuwe voorzitter van NOA mocht een exemplaar in ontvangst nemen, zodat hij zich alvast kan inlezen in het prachtige vak van Stukadoor. Wat de docenten niet doorhadden, was dat hun leerlingen een stukadoorsmal niet met gips gegoten hadden, maar met witte chocolade waardoor de docenten een eetbaar stukadoors-ornament ontvingen. Tot slot genoot iedereen nog van de gezellige borrel.
Je kunt alleen toetreden tot deze opleiding als je in het bezit bent van het diploma Gezel Stukadoor en je meerdere jaren praktijdervaring hebt. Tijdens een intakegesprek wordt gekeken of je kennis en motivatie in beginsel van voldoende niveau zijn, zodat je gerede kans hebt deze driejarige opleiding met succes te kunnen afronden. Ben jij ook vakbekwaam stukadoor en wil je je decoratieve en restauratietechnieken ‘meester’ maken, dan is nu je kans om in te schrijven! In december 2021 gaat de restauratie-opleiding weer van start. Uitgebreide info en inschrijven.